“Чудната градина” получи работен автомобил, дарен от “Есетере България”

Автомобил “Дачия” ще бъде новият помощник за работния процес на социалното предприятие „Чудната градина” на фондация „Николай Чудотворец“, в което работят младежи с интелектуални затруднения.

 “Чудната градина” получи работен автомобил, дарен от “Есетере България”

Идеята и осигуряването на превозното средство са изцяло от дъщерната фирма на американската компания „doTerra“ „Есетере България”, чиято основна дейност е преработка на етерични масла в Добрич.



“Чудната градина” ще се радва на работен автомобил, осигурен от „Есетере България”


Председателят на фондацията Мария Методиева сподели, че през пролетта представители на дестилерията са попитали от какво има нужда социалното предприятие. Тя посочи, че от необходимост им е бил товарен автомобил, защото втора година пренасят стоката със своите лични автомобили. По думите й продукцията е обемна и често създава затруднения при пренасянето в личните им автомобили, които са по-малки.



“Нямаше вариант да си закупим автомобил, тъй като имаме нужда от толкова много неща, за да стигнем чак до екстри. За наша голяма изненада още в средата на лятото разбрахме, че това ще се случи и „Есетере“ ще ни помогнат“, каза още Мария Методиева. Освен това от „Чудната градина“ са имали възможността сами да изберат работния автомобил, от който имат нужда.

Новият помощник за работния процес на социалното предприятие още от утре ще влезе в употреба. С него ще бъде пренесена продукцията на „Чудната градина“ на фермерския пазар, който се провежда всеки четвъртък в Архитектурно-етнографския музей „Стария Добрич“.

„Понякога ми се е случвало да правя по два курса, за да мога да пренеса всичко, което продаваме“, уточни Мария Методиева. Тя беше категорична, че утре ще могат да поберат всичко необходимо в работния им автомобил наведнъж и спокойно да отидат на фермерския пазар.


Председателят на фондация „Николай Чудотворец“ беше категорична, че „Есетере България“ е предприятие, което може да даде пример на корпоративния бизнес в цялата страна за социална отговорност. „Всяка година проучват местата, на които могат да помогнат, след което го правят“, допълни Мария Методиева.

През есента младежите от социалното предприятие ще подготвят градината за зимния сезон. Плановете са да бъде направена четвърта оранжерия и да започне изграждане на отопляем разсадник. Там от „Чудната градина“ сами ще произвеждат своите разсади и няма да се налага да ги купуват готови такива.

Автомобилът, който получиха днес, ще бъде от полза и за тези дейности. Благодарение на превозното средство от социалното предприятие ще имат възможността спокойно да превозват своята стока и да пътуват с него из страната, когато им се налага.


Автомобилът ще бъде регистриран като собственост на фондация „Николай Чудотворец“ и на него ще залепят стикери на „Чудната градина”.

От „Есетере България“ са активни в социална насока, през 2018 година получиха отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“ на Държавната агенция за закрила на детето.

Оранжериите на „Чудната градина“ се намират на ул. „Суха река“ 35.