Генералтошевци се поклониха пред саможертвата на летците-герои

Генералтошевци почетоха паметта на капитан Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев, които през 1986 година извършват вдъхновяващ и до днес подвиг.

Генералтошевци се поклониха пред саможертвата на летците-герои

На 27 август 1986 година военните летци се разбиват със своя самолет МИГ-21У, като вместо да катапултират, извеждат авариралата машина извън пределите на града и загиват, за да спасят от сигурна гибел стотици граждани в индустриалната зона на Генерал Тошево. В близост до лобното им място, през 1996 година, по инициатива на Общината и със съдействието на поделение 28770 в Балчик, е открит паметник на двамата герои. 



През 2000 година двамата летци са удостоени посмъртно със званието “Почетен гражданин” на град Генерал Тошево, а техните имена носят и две улици в града.

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, заедно със своя екип, граждани и деца днес са отдали поклон пред героизма на капитан Венко Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев. 

Слово е изнесъл Валентин Димитров, който е изтъкнал, че кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев са големи герои и никога няма да бъдат забравени. Градоначалникът се е обърнал към присъстващите деца с думите „Пожелавам ви всеки ден да бъдете герои. Герои във всичко и в очите на всички“. Зам.-кметът на Община Генерал Тошево Георги Георгиев е разказал подробности за деня на саможертвата на летците преди 33 години. 

Венко Савов е роден на 6 август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия “Юрий Гагарин” в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.

Йордан Тенчев е роден на 11 януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик.