Обучават ловците в Тервелско заради случаите на Африканска чума по свинете

Инж. Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие, експерти от ловното стопанство и ОБДХ проведоха обучение с ловците от региона.

Обучават ловците в Тервелско заради случаите на Африканска чума по свинете

С различни примери от практиката Стефанов обясни на хората защо заразата се предава по-трудно в райони, в които има по–малко на брой животни, като даде примери и от другите страни, в които има огнища на АЧС. Той поиска от ловците да се засили индивидуалния лов в района на Тервел и цялата страна, за да се намали плътността на дивите свине от 0,3 до 0,5 броя на 100 хектара, каквото е изискването в заповедта на министъра на МЗХГ Десислава Танева
В района на стопанството през пролетта бяха регистрирани няколко случая на АЧС, но горските заедно с ловците успяха да се справят със ситуацията и да спрат разпространението на заразата в останалата част на страната. Хората от дружините в региона вече са свикнали да вземат проби и то по възможно най-добрия начин, за да улеснят и ветеринарните лекари от обслужващата лаборатория във Варна.

По време на срещата ловците предложиха, след като заработи мобилното приложение „Лов“, само няколко човека от всяка дружина да се обучат да работят с него и да се регистрират в системата. Според тях това ще доведе до по-малко грешки и до събиране на по-точни данни за всяка отстреляна дива свиня.

В края на срещата зам.-директорът на стопанството инж. Тодор Тодоров каза на ловците, че е готов графика за обходите на ловните райони. На територията на поделението всекидневно се правят проверки, за да може да се реагира бързо и адекватно ако бъде открито мъртво или болно животно