Започна изграждането на безплатна интернет мрежа в Тервел

Община Тервел кандидатства в инициативата за безплатен безжичен интернет на публични места в Европейския съюз WiFi4EU и спечели ваучер, който предоставя фиксирана сума от 15 000 евро.

Започна изграждането на безплатна интернет мрежа в Тервел

На 9 май, тази година беше подписан и договорът  за доставка на оборудване и изграждане на безжична /WiFi/ мрежа. Устройствата вече са разположени като седем външни и девет вътрешни точки в града, спазено е изискването те да са на обществени места. 



Безплатен високоскоростен безжичен интернет ще има в зоната на  централен площад „Фонтани“ - ниво 1 и ниво 2, на площада около паметник „Хан Тервел“,около секторите за тръгване на автогарата и в чакалнята ѝ, в Историческия музей, в НЧ „Димитър Дончев – Доктора“ - в компютърната зала и в библиотеката и в административната сграда на Община Тервел. 

Доставеното и монтирано оборудване и мрежата ще бъдат поддържани съгласно предложения от фирмата изпълнител срок за гаранционна поддръжка от 36 месеца. Договорът е регистриран в сайта на платформата и започна реалното изграждане на мрежата. Към настоящия момент безплатен високоскоростен безжичен интернетима на всички обществени точки, с изключение на тези в Градския парк и  Централен площад „Фонтани“ – ниво 1 и ниво 2, които са в етап на изграждане.

Целта на инициативата WiFi4EU е не само да има свързаност на отделните хора, но и да помогне за културния и исторически обмен на информация. Голямата цел на ЕС е чрез подобряването на интернет връзката да стимулира услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания. 

За да ползвате услугата, трябва да прибавите към Wi Fi мрежите, които ползвате наименованието на безплатната мрежа – TervelWiFi.