Изложбата на Румен и Росица Скорчеви "Детска илюстрация" гостува в библиотеката в Добрич

Изложбата "Детска илюстрация" на Румен Скорчев и дъщеря му Росица ще бъде официално открита в Регионална библиотека "Дора Габе" на 15 юли, от 17:30 часа.

Изложбата на Румен и Росица Скорчеви "Детска илюстрация" гостува в библиотеката в Добрич

Събитието се организира със съдействието на съпругата на художника Ели Скорчева, която ще открие изложбата. "В наши дни често можем да срещнем илюстрации, които могат да причинят на децата сериозни естетически поражения. Затова заповядайте в чистия свят на детето, съхранен в илюстрациите на Росица и Румен Скорчеви от книжките на поколения български деца, защото детската книга е вратата към онзи вълшебен свят, в който детето пораства и става добър човек”, се посочва в анотацията за изложбата.„Написах цяла книга за блатото, за водната бълха, за водомерката и поповата лъжичка. И за жабите, разбира се. Стана една доста блатна и жабешка книжка. Най-неочаквано Румен Скорчев поиска да я нарисува и за голяма моя изненада изстиска толкова много красота от блатото, че останах смаян. После си казах, че нали това им е работата на художниците – от грозното да направят нещо красиво, както Бог даде пример , като от кал направи човека. Не виждам причини днес от човека да правим кал !“ /Йордан Радичков/

След откриването на двойната изложба с детски илюстрации на 15 юли, експозицията ще остане в Добричката регионална библиотека до 30 август 2019 г.