Нина Ставрева: Плащането на такса за преминаване през бариера в частен имот не е в компетенциите на общината

„Трябва да се предприемат действия от страна на Държавата и на Областна администрация”, каза в ефира на Нова телевизия днес кметът на Каварна Нина Ставрева, във връзка с ограничения достъп до плажа във ваканционно селище „Русалка”.

Нина Ставрева: Плащането на такса за преминаване през бариера в частен имот не е в компетенциите на общината

Припомняме, че достъпът до плаж „Русалка” за поредна година е ограничен от бариера и всеки, който иска да премине, е длъжен да плати 8 лева за паркинг. Курортът е свързван с Николай и Евгения Баневи. Още през 2010 г. беше наложена глоба на собствениците за въпросната бариера, но сега отново я има.
„Единствената общинска собственост в района на комплекс „Русалка” е общинският път, който води до там. Той е около 2 км. и 800 м. Това, което искам да уточня е, че пунктът и бариерата не са разположени върху общинския път, а в частен имот”, заяви кметът на Община Каварна Нина Ставрева.

По думите й има разрешение за поставяне на контролния пункт и на бариерата от 2012 година.

„До няколко метра пред бариерата, пътят е общински. Всичко останало е частен имот и активите в самия комплекс са частна собственост. Земята е държавен горски фонд. До колкото ми е известно в момента се водят някакви дела между държавата и собствениците”, каза още Ставрева.

Според нея плащането на такса за преминаване през бариера в частен имот не е в компетенциите на общината. „Трябва да се предприемат действия от страна на държавата и на Областна администрация”, коментира Ставрева.

„И в момента са в процес на изготвяне подробни устройствени планове, които да удовлетворят точно това, което е разписано в закона за устройство на черноморското крайбрежие. Общината в момента прави алтернативен път, за да не се налага да се плащат такси", категорична бе тя.