Утре най-големият исторически парк в света отваря врати край Варна

Историческият парк е изграден край Варна в землището на село Неофит Рилски

Утре най-големият исторически парк в света отваря врати край Варна

Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света ще посрещне първите си посетители на 22-ри юни с мащабно откриване. 


Разположен в завършения си вид на над 700 декара площ и на 33 км от град Варна, Историческият парк ще представи на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация.

С грандиозна културно-развлекателна двудневна програма, включваща народни танци, музикални изпълнения, занаяти, ритуали, обичаи, бойни демонстрации, игри и надсвирвания ще бъде отворен входа към Историческия парк. Празникът ще отбележи и едно второ значимо за българската история и дух събитие - първият Национален ден на българския фолклор.

На 22-ри юни ще бъде открит първият етап от изграждането на Историческия парк с епохите  халколит, неолит, траки, славяни, прабългари. Всеки посетител ще може да се докосне до бита, културата, обичаите и да надникне в къщите, в които са живели нашите предци. Входът на парка представлява средновековна крепост, а след него посетителите ще могат да надникнат в къщите от епохите на неолит, халколит. Пътешествието за тях ще продължи през тракийски период с посещение на тракийски дворец. В непосредствена близост до него са изградени три гробници, които ще представят детайли от живота на древните траки. Историческият парк ще очарова и с древни славянски и прабългарски селища. Аниматори, облечени в антично облекло, ще допринесат за допълнителна автентичност на представените епохи с интригуващи разкази за представените епохи.

Церемонията по официалното откриване ще започне в 11 часа на входа до Историческия парк на малка сцена, предшествана от дефиле на персонажи в автентично облекло. След прерязването на лентата гостите ще бъдат поздравени от гайдарския състав „101 каба гайди“ заедно с изпълнение на народната певица Елица Тодорова. Непосредствено след тях, празникът ще се пренесе на голяма сцена с ревю на носии, съхранени повече от 100 години. Празничният ден включва още и надигравания, надсвирвания, изяви на млади таланти, на която парка предоставя открита сцена от 14 до 16 часа.  

На 22 юни гайдари, орфеони, кавали, детски и младежки оркестри, фолклорни формации и танцови състави, гостуващи от Варна ще бъдат на разположение на посетителите.

Вечерта грандиозен концерт ще накара българските сърца да се развълнуват с живото изпълнение на „Булгара-симфони“- група Булгара и Симфоничен оркестър към Варненската опера. Атрактивно кукерско представяне, шоу от преобразени в средновековни доспехи виртуози на огъня „Палячи“, атрактивни авторски спектакли в изпълнение на Ансамбъл „Чинари“ - „Траки“ и „Прабългари“ са само малка част от събитията по откриването на културно-историческия атракцион, очакван с нетърпение от хиляди българи у нас и живеещи в чужбина.

Във вечерната програма организаторите от Историческия парк са включили и модерно звучене на българска музика с участието на поп артистът Веси Бонева и нейната банда с изпълнение на песни от концептуалния албум „Родината“.

След 22 часа фойерверки ще озарят небето, за да отбележат откриването на най-големия Исторически парк. Интересна програма има подготвена и за 23 юни, където гостите ще могат да наблюдават различни обичаи, традиции, ритуали, занаяти в специално изграден за откриването средновековен лагер. За децата са предвидени автентични активности, с които да се докоснат до историята.

Източник: www.obekti.bg