Художниците-педагози представиха творчеството си в годишна изложба

В навечерието на един от най-светлите български празници – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, художниците-педагози представиха пред добричката общественост своето творчество.

Художниците-педагози представиха творчеството си в годишна изложба



Официалното откриване на 25-ото издание на изложбата в Художествената галерия започна с музикален поздрав от Мелиса Раифова от СУ „Св. Климент Охридски”. Единадесетокласничката изсвири прекрасни нежни мелодии на своята флейта.


След което преподавателят от училището по изкуствата в Добрич Атанас Капитанов завладя присъстващите с виртуозни изпълнения на цигулка.


В експозицията бяха представени 39 творби, които са плод на творческата дейност на 15 преподаватели по изобразително изкуство от Добрич. Жителите и гостите на града имаха възможността да видят света през очите на доайените  Тодор Балев, Светослав Бъчваров, Гинка Димова, Здравко Тошев и по-младите Диана Кирова, Климентина Пенева и Деница Кралева и други. 


„В изложбата художниците-педагози представят своите постижения и творческите си търсения в областта на жанровете пейзаж, натюрморт, фигурална и нефигурална композиция. Стиловите особености са близки до реализма, експресионизма, декоративните изкуства, влиянието от художественото творчество на нашия народ и чистите и неподправени творчески прозрения”, каза в приветственото си слово д-р Светослав Бъчваров. Той е преподавател по изобразително изкуство в Шуменския университет и беше един от художниците, представили творчеството си в годишната изложба.


Художниците-педагози от Добрич се представиха в традиционна годишна изложба, посветена на 24 май.