7 българи бедстват в Ирак без пари и документи

Седем българи, 27 украинци и един непалски гражданин живеят в изоставена сграда в Ирак без необходимите документи, за да се приберат у дома, пише в. "Ню Йорк таймс". Те са работили като строители по проект, който е бил спрян, а възнагражденията им не са им били изплатени.

7 българи бедстват в Ирак без пари и документи
Работниците не искат да напуснат страната, докато не си получат изработените пари. Освен това ги заплашва арест, ако  властите открият, че живеят в страната без визи.

Хората оцеляват само с храната и водата, които им носят хуманитарни работници, съобщава телевизия Франс 24, цитирайки АФП. Притиснатите в капана на безизходицата са на възраст между 21 и 56 години.Сред тях има и една жена.

"Живеем като животни", каза един от работниците, имайки предвид трите стаи с двуетажни легла. "Ужасно е вътре", посочи той.

Тоалетните вонят, а душовете работят три часа дневно, когато има ток. Те не смеят да напуснат международната зона от страх да не бъдат арестувани, тъй като никой няма съответните визи, които работодателите им били обещали да уредят.

Работниците дошли с обещание за добро заплащане да строят сгради за срещата на върха на Арабската лига.

Кошмарът започнал, когато срещата била отложена за неопределено време, строежът бил замразен, а подизпълнителят изчезнал, пише БТА.

35-мата работници живеят в строго охраняваната "Зелена зона" в Багдад в три претъпкани стаи "като животни" от месеци и са без заплати.

Работниците са платили между 300 и 500 долара, за да си уредят тази работа в Ирак. Пристигнали между декември и февруари, като очаквали да печелят между 2000 и 2500 долара месечно, отбелязва Дарик.

След пристигането им било казано да не очакват повече от 1800 долара и те нямали голям избор, освен да подпишат договори с Нобълхъс (Noblehus) - компания със собственици българин и швед от иракски произход.

Фирмата станала подизпълнител на турската "Салар груп" (Salar Group), която спечелила основния договор на стойност 38,5 милиона долара от министерството на външните работи за изграждането на 22 вили. От януари обаче никой не е получил пари.

През април те спрели работа и сега искат да им бъдат изплатени 286 000 долара.