"Щура лаборатория" забавлява децата на празника на науките и технологиите в ЧСУ "Леонардо да Винчи"

Весел празник на науките, технологиите, инженерната мисъл и математиката "STEM + моето семейство" организира ЧСУ „Леонардо да Винчи” за своите възпитаници.

"Щура лаборатория" забавлява децата на празника на науките и технологиите в ЧСУ "Леонардо да Винчи"



STEM e акроним от първите букви на английските думи за наука (science), технология (technology), инженерство (engineering) и математика (maths). Това е концепция за обучение, която се стреми да вдъхнови младите хора да се развиват в сферата на науката и технологиите. Звучи като програма за образование на ученици и студенти, но истината е, че колкото по-рано започне едно дете, толкова по-добре. В световен мащаб има реални практики как STEM може да се въведе дори при най-малките деца на 3+ години.


Целта на този STEM ден е да вдъхнови и мотивира учениците на частното училище и възпитаниците на математическа школа "Леонардо" за бъдеща кариера в различните области на науката.


„Имам честта да ви приветствам на първото издание на празника на науката, технологиите, инженерството и математиката в нашето училище по иновативната ни програма, включваща STEM обучение. „STEM+ моето семейство и приятели” е празник, насочен към всички Вас, за които приоритет е образованието на 21-ви век – образование, развиващо творческия потенциал, креативността и уменията, необходими в съвременното технологично общество”, каза в приветственото си слово председателят на Ученическия съвет в Частно иновативно училище „Леонардо да Винчи” Алиса Пампорова.


За най-малките беше подготвена „Щура лаборатория”, в която децата се забавляваха с интересни и атрактивни научни опити, заедно с двама изключително забавни професори, след което погледаха звездното небе в „Космическо шоу”.


По-големите ученици се превърнаха в млади предприемачи. Те бяха подготвили интересни проекти за развиване на собствен бизнес. Някои представиха бъдещи пекарни, сладкарници, луксозни бутици за дрехи и самолети, в които имате възможност да летите по най-удобен начин и други, за които се бяха подготвили отлично. 


Преди да започне представянето на проектите бъдещите собственици на пекарни и сладкарници запретнаха ръкави и опекоха вкусни изкушения. По този начин те представиха как с най-качествените съставки ще произвеждат сладки и солени изделия в своите заведения. 


Жури в състав Николай Николов – представител на Младежкия център в Добрич, Мариета Милева – собственик на пекарна, Иван Кадийски – организатор на младежки дейности, Сълзина Христова – собственик на магазин за дрехи и Миглена Кирова – представител на бизнеса определиха най-добрия проект. 


Първото място зае „Сладкарницата на Леонардо”, тук децата представиха облика на заведението и рецепти за най-вкусните сладкиши. След тях се наредиха млади бизнесмени, които представиха стратегическа компютърна  игра и трима младежи с идея за интериора в първа класа на самолети в авиокомпания.


Празникът продължи с "Разруши и създай", където децата имаха възможността да надникнат в стар компютър и да сътворят сувенири и игри от стари клавиатури.