Отбелязваме Деня на Европа

Денят е празник на Европейските общности, единството и мира на стария континент.

Отбелязваме Деня на Европа

В България той се отбелязва от 2005 г., след като Министерският съвет издава постановление за това на 29 март. България се присъединява към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Договорът за това е подписан на 25 април, две години по-рано.На 9 май през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческа декларация за обединение в Европа.

Пет години след края на Втората световна война той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

„Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла,  предлага да бъде създадена Робер Шуман. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Предложението остава в историята като „Декларацията на Шуман“. То се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават датата да бъде чествана като Ден на Европа. Оттогава до днес денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.