Кампания "Дари кръв за непознат" организира БЧК

Кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване, инициирана от Българския Червен кръст и Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ Добрич ще се проведе в навечерието на един от най-светлите християнски празници.

Кампания "Дари кръв за непознат" организира БЧК

Акцията ще се проведе в Отделението по трансфузионна хематология в дните преди християнския празник Великден на 23, 24 и 25 април от 08.00 до 12.00 часа.


Наричат кръвта „реката на живота“, тя няма изкуствен заместител и поради този факт кръводаряването е един от най-хуманните и престижни жестове на човешка взаимопомощ. От БЧК приканват всички граждани, които са в добро здраве на възраст от 18 до 65 години да дарят кръв, да спасят човешки живот.

Всеки донор ще получи възстановителен пакет от кръвния център и подарък от Българския Червен кръст Добрич в деня на кръводаряването.

Кръвта, която сте дарили, може да бъде използвана за преливане в случай на кръвоизлив, катастрофа или хирургически интервенции. Тя може да бъде използвана и за лечение на деца и възрастни с различни заболявания. От дарената кръв се произвеждат и лекарства. Над двеста болести и хиляди пациенти у нас годишно се лекуват с медикаменти на базата на кръв.

Даряването на кръв е безопасна манипулация, използват се само стерилни консумативи за еднократна употреба.

Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество кръв от 450 мл. Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено за 3 - 4 седмици. Възприето е в Националната система, че всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв, мъжете до 4 пъти годишно, а жените до 3.

Даряването на кръв отнема по-малко от час. В това време влизат всички процедури: попълването на документите; изследването на хемоглобина и определянето на Вашата кръвна група; разговор с лекар и отдиха след това.

Всеки кръводарител има право на два дни платен отпуск, съгласно Кодекса на труда - в деня на кръводаряване и на следващия ден.