Д-р Йовев: Лимит за хоспитализиране на деца не трябва да има

Медици от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София излизат днес на протест.

Д-р Йовев: Лимит за хоспитализиране на деца не трябва да има

Лекарите са посочили няколко основни искания. Едното е болницата да има специален статут, който според д-р Адил Кадъм, лекар в специализираното детско лечебно заведение, ще определи финансиране, независимо от Здравната каса. Друго искане на педиатрите е да отпаднат лимитите при хоспитализиране на деца, по този начин ще се увеличат и заплатите на медиците в болницата, които са под средното за страната ниво. Другият основен проблем е липсата на кадри.



Според д-р Йовчо Йовев, който е педиатър в МБАЛ – Добрич, протестът е закъснял, но въпреки това той изцяло подкрепя своите колеги. 

„Мисля, че се случиха доста непоправими безчинства, но все още има и поправими”, заяви д-р Йовев. „България, българските деца и родители чакат  детска болница от най-малко 50 години. Нямам точен спомен, но най-вероятно са толкова, защото, когато специализирах,сградата, която някога е била планирана за детска болница, или  по –скоро наченките на строеж, бяха вече изоставени”, допълни той. Според него детското здравеопазване, което е на високо ниво, а трябва да е на световно, не е съсредоточено в едно лечебно заведение, а е разпръснато по няколко болници в страната.

Д-р Йовев смята, че протестът не трябва да е само за Специализираната болница по детски болести, а трябва исканията да са по- глобални - за детското здравеопазване като цяло.  „С този протест педиатрите могат да върнат много неща, обаче пак всеки за своята каручка, те искат финансиране извън настоящия регламент, ама за детската болница, а то трябва финансиране и работа извън статута и правилата на настоящото здравеопазване, защото тези правила са точно куцащи, от тази работа най-много страда детското  здравеопазване”, каза д-р Йовев. „Ако слушате Правителството, всичко, от всякъде е за детско и майчино здравеопазване, на думи изобщо няма никакъв проблем, на практика обаче проблемите са много повече, отколкото са за останалата част от населението”, допълни той.

Педиатърът коментира и искането на медиците за отпадане на лимита за хоспитализиране на болни деца. „Този лимит изобщо не трябваше да го има, аз вече пострадах от него. Тук в нашата болница,като има малко по-висока заболеваемост не могат да се приемат повече от 28 деца, освен това за всеки вид заболяване има лимит, можеш да лекуваш едно и да не ти достигат леглата, а за друго - да имаш празни места”, сподели д-р Йовев. Според него, това е някакво изкривяване и единствената полза е финансовата помощ за този, който плаща съответното здравеопазване. 

Д-р Йовев сподели, че Детското отделение в добричката болница също има кадрови проблеми. Въпреки че е едно от най-добре стоящите откъм лекари, медицинските сестри недостигат.

Снимка: БНТ