Първа помощ: слънчеви изгаряния

Какво можем да направим в домашни условия или преди да потърсим помощ от специалист.

Първа помощ: слънчеви изгаряния
Грижата да се предпазим от слънчево изгаряне трябва да започва преди да излезем на слънце. Ако сте подготвени добре, за ваше щастие може би няма да се наложи да прибегнете към мерките, които сме изброили по-долу, но практиката сочи, че повечето хора се замислят за последиците, когато те вече са налице.

Най-спешните мерки са свързани с прекратяване въздействието на ултравиолетовата радиация:

- Скрийте се от слънчевите лъчи.
- Покрийте кожата, която е била изложена на слънце.

Вземете мерки да намалите дискомфорта:
- Медикаменти от типа на аспирин и ибупрофен могат да са от полза, особено ако са приети максимално рано.
- За средните изгаряния, хладните компреси с еднакво количество вода и мляко най-често са достатъчни. Използвайте мека кърпа, като държите компресите поне 15-20 минути. Повторете процедурата няколко пъти.
- В аптеките и магазините за козметика все по-често се предлагат и различни кремове за облекчаване на изгарянията, които успокояват раздразнената кожа. Много от тях съдържат алое, чието действие в такива ситуации е доказано.
- Хладките (не и студени!) бани също помагат. Избягвайте обаче употребата на соли, масла, шампоани, защото те предизвикват негативна реакция по раздразнената кожа. За избърсване ползвайте мека кърпа. Не търкайте, а попивайте водата по тялото. След това можете да ползвате увлажнители, за да дадете възможност на кожата да възстанови поне част от отнетата й от слънцето влага.
- Не ползвайте лосиони и кремове, съдържащи местни анестетици, защото кожата ви може да стане чувствителна към тях и в последствие да се появи алергична реакция.
- Разбира се, в никакъв случай не се показвайте на слънце.

Медикаменти
Можете да използвате продукти, съдържащи като активно вещество сребърен сулфадиазин. Избягвайте да ги прилагате или го правете с изключително внимание върху лицето си. У нас има поне два регистрирани такива медикамента.
- Ако изгарянията не са сериозни, най-често са достатъчни различните нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) от типа на аспирина, както и различни лекарства в течна форма, чиято основна роля е да възстановят влагата в кожата. Добре е във всички случаи да потърсите мнение от лекар.
- Той може да ви препоръча също така да използвате хладни компреси, овлажняващи кремове и лосиони.
- Ако изгарянията са по-сериозни, консултацията със специалист е задължителна. Много вероятно е да се стигне до стероидна терапия (продукти на кортизонова основа) в продължение на няколко дни.
- При тежки изгаряния се изписват и по-силни болкоуспокояващи – по преценка на лекаря.
- Ако имате мехури в следствие на изгарянето, стероидите обикновено се избягват, за да не се стигне до инфекция.