Колко ще ни струва горивото за летните пътувания?

Статистиката показва, че от януари досега тарифите са се повишавали всеки месец

Колко ще ни струва горивото за летните пътувания?

Цените на автомобилните горива вървят нагоре от януари насам. В началото на годината поскъпването е било минимално - с 1 стотинка. На 1 януари литър от най-масовия бензин се е продавал за 1,95 лв., а 30 дни по-късно цената е била 1,96 лв. Същото незначително покачване наблюдаваме и при дизела – от 2,15 лв. в началото на януари до 2,16 лв. в края на същия месец. 



Не е такава картината през февруари обаче. Тогава поскъпването е с 12 стотинки и при бензина, и при дизела. Докато в началото на месеца литър от А-95 се е продавал за 1,96 лв., в края цената достига 2,08 лв. Покачване, но с 6 стотинки през февруари има при газа – от 0,92 до 0,98 ст. за литър.

През март бензинът е поскъпнал с още 5 стотинки – до 2,13 лв. за литър, дизелът – с 4 стотинки – до 2,32 лв. за литър, а газа - с 3 стотинки – до 1,01 лв. за литър.

Ако трябва да обобщим - за три месеца горивата са поскъпнали с почти 20 стотинки. Според експертите поскъпването се дължи основно на покачването на цените в световен мащаб.

„Този тренд доведе до ръст на цените на петрола до 70 долара на барел, т.е. с близо 15% увеличение на цената, в резултат на което в последния месец - месец и половина се наблюдава едно постепенно повишаване на цената на горивата в порядъка на 9-10 %”, каза за „Събуди се” експертът Христо Казанджиев.

Решихме да проверим как стоят нещата с горивата в няколко от големите градове в страната. Започнахме с Варна. Там за литър от класическия А95 варненци плащат по 2,14 лв., а за дизел 2,32 лв. за литър. Цената на природния газ пък достига 0,97 ст.

На 40 км от Варна – в Добрич, цените са същите. Аналогични са и тези в Шумен. В Стара Загора пък драстичен скок в цените не се наблюдава.

Отидохме и до Гърция, където литър бензин А95 достига до 1,59 евро за литър, а дизелът - до 1,33 евро.

Експертите не предвиждат нов съществен скок в цените на горивата през лятото.

Източник: Нова