Посланикът на САЩ Н. Пр. Ерик Рубин в Добрич: Опитваме се да олекотим визовия режим

За да се присъедини България към програмата за отпадане на визите за САЩ, има две възможности.

Посланикът на САЩ Н. Пр. Ерик Рубин в Добрич: Опитваме се да олекотим визовия режим

Това каза пред журналисти в Добрич американският посланик Н. Пр. Ерик Рубин. По думите му, първата е да се намали процентът на откази за виза, като максималният е 3 на сто. Посланикът посочи, че в момента България е на 13 процента откази. Той подчерта, че има определен тип визи, при които одобряването на издаването им е 100 процента и даде за пример студентските или такива, свързани с програми за обмен и работа. Според Н. Пр. Ерик Рубин втората възможност е Конгресът на САЩ да промени закона, но изрази мнение, че не вижда това да се случи в скоро време. 


Визовият режим определено е въпрос, който изключително интензивно занимава българите и това е разбираемо, посочи посланикът на САЩ. „Бих искал на първо време на кажа, че в момента се опитваме да олекотим визовия режим като издаваме 10-годишни визи. Освен това се стремим хората, които вече са имали издадени визи, тяхното подновяване да се случва автоматично без да се изисква явяване повторно за интервю“, каза Н. Пр. Ерик Рубин. 

 „Няма студена война. Студената война приключи. И ако има някакви държави и хора, които искат да има студена война, ние всички трябва да се обединим, за да се противопоставим на това желание“. Това заяви посланикът на САЩ, помолен да коментира изказването на Ханс Кристенсен, че студената война навлиза в нова активна фаза във връзка с фиктивните удари на бомбардировачи на САЩ в Калининградска област. По думите на Н. Пр. Ерик Рубин времената са трудни що се отнася до взаимоотношенията на САЩ с Русия, трудни са за НАТО, трудни са за ЕС. „Но ние сме готови да работим с Русия да подобрим нашите взаимоотношения и връзки в момента, в който и те са готови за това. И също така искам да припомня, че нито САЩ, нито НАТО са тези, които са излезли и са нарушили договора за ядрените оръжия. Нито пък НАТО или САЩ са навлезли в суверенни територии и са окупирали територии на държави, които са членки на Обединените нации. Така че ние не смятаме, че този проблем е в нашето поле“, каза още американският посланик. 

„По време на своята визита във Вашингтон външният министър Захариева наблегна, че присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е приоритет за България. От страна на нашето правителство ние определено се ангажирахме с подкрепата на кандидатурата на България да се присъедини към организацията, но няма конкретна времева рамка кога това ще бъде осъществено“, каза Н. Пр. Ерик Рубин. По думите му все още има доста работа, която трябва да се свърши, има доста цели, които трябва да бъдат постигнати, „но ние сме абсолютно отдадени на работата си с българските колеги, за да им помогнем да се случи това в най-скоро време“.

При срещите, които проведохме с представители на американското посолство, успяхме да обменим много актуална информация относно проектите, които Община град Добрич реализира, каза кметът Йордан Йорданов. „Аз съм оптимист, че партньорството, което до момента е създадено с американски инвеститори, ще продължи и ще бъде задълбочено“, изрази увереност градоначалникът. Той посочи, че сферите на сътрудничество са много, като визира качеството на атмосферния въздух, строителството на инфраструктурата. Йордан Йорданов сподели, че е  запознал Н. Пр. Ерик Рубин с проектите, които добрички училища са реализирали с фондация „Америка за България“ и техните успехи. 

Американският посланик разказа, че се е срещнал с преподаватели и студенти от Висшето училище по мениджмънт в Добрич и е останал впечатлен от програмите и постиженията им. Във връзка с визитата си в дестилерията „Есетере“ той сподели, че тя е едно от най-впечатляващите съоръжения, които някога е посещавал. „Най-важното е, че тази фабрика дава възможност за много добри работни места за град Добрич, както и за добър доход за семействата от региона. Много се радвам, че има толкова много страхотни инвестиции и търговски партньорства в град Добрич между България и САЩ, които са в момента в разцвета си“, каза посланикът. Той даде за пример и други американски инвестиции - „Вартек Благоеви“, която развива електронна търговия, дистрибуторите на „Джон Диър“ и „Мегатрон“ и други.

„Абсолютно съм съгласен с г-н кмета, че имаме едно силно партньорство и ще има още много бъдещи възможности, които можем да усвоим между България и САЩ. Изпълнен съм с оптимизъм и всичко, което зависи от американското посолство, за да постигнем по-нататъшно разширяване на партньорството си, ще го направим“, заяви Н. Пр. Ерик Рубин.