Работници в неравностойно положение или без семейства наема най-голямата дестилерия в Добрич

В „Есетере България“ имаме политика да наемаме на работа момчета, станали вече мъже, които са били в неравностойно положение или без семейства.

Работници в неравностойно положение или без семейства наема най-голямата дестилерия в Добрич

Това сподели пред журналисти Тодор Тодоров, началник производство във фирмата за преработка на етерични масла в Добрич. Той обясни, че записват работниците на допълнителни курсове за квалификация или за подобряване на образованието им. 



Тази година "Есетере България" ще вложи 150 хил. лева за социални заведения в Добрич

Един от тях е 20-годишният Радостин Петров. В „Есетере България“ той работи от седем месеца. “Доволен съм, надявам се и те са доволни от мен”, каза той. Радостин разказа, че във фирмата е постъпил покрай приятели. Попитал е дали има свободно работно място за него, обяснили са му за условията и така е станал част от екипа на „Есетере България“.


“В момента при нас на постоянен трудов договор са около 96 - 100 човека. През сезона добавяме още 100 работни места. Това е периодът, когато се събират всички летни етерично-маслени култури. Той започва края на месец май и завършва края на септември”, сподели генералният директор на „Есетере България“ Пламен Николов.


Най-голямата фирма за преработка на етерични масла в района дестилира различни земеделски култури като лавандула, тамян и маточина. Тя е дъщерна на американската компания „doTerra“.


“Изваряваме и градинска чубрица, което се оказа голям хит. От вносните суровини изваряваме три сорта тамян, който доставяме от Сомалия, Етиопия и Судан. От Етиопия внасяме и смирна. Най-вероятно ще добавим и един особен сорт кора от бреза от Северна Америка. Правим експерименти от сандалово дърво”, коментира Пламен Николов. Той уточни, че са добавили много масла към портфолиото си и внасят суровини от екзотични масла. 


Генералният директор сподели, че до момента са инвестирани 12 млн. лева в „Есетере България“. Сега тече изграждането на втора дестилерия, която ще бъде завършена през май месец.


Друга част от плановете на фирмата е да изградят розоварна в близост до Казанлък. “Тя ще бъде по-малка като капацитет, но розовото масло е деликатно и скъпо”,  каза Пламен Николов.

По думите му България е едно от малкото места на света, в които има голяма концентрация на етерично-маслени култури. “Експериментите ни са насочени към добавяне на нови масла от гледа точка на селското стопанство - масло от чесън, магданоз, сминдух. Опитваме се да бъдем специалисти”, коментира генералният директор на фирмата.


Пламен Николов заяви, че са изпълнили и надскочили поставените си цели от откриването на дестилерията през 2016 г. до този момент. Категорично са доволни от развитието през тези години. 

“След като се появихме в този район на България, той все по-окончателно и усилено се наложи като важно място за производство на етерични масла. Вярваме, че има бъдеще и го доказваме чрез постоянното разширяване на производствените ни мощности, които в момента са до едно ниво, много близо до границата на индустриалното производство”, каза генералният директор на „Есетере България“.