Духовият оркестър в Добрич с концерт по повод 55-годишнината от създаването си

Духовият оркестър в Добрич ще отбележи 55 години от създаването си и 60-я юбилей на своя диригент маестро Стоян Монов с концерт на 11 април.

Духовият оркестър в Добрич с концерт по повод  55-годишнината от създаването си

 Жителите и гостите на Добрич ще имат възможността да се насладят на дебютно изпълнение на специално написаната от маестро Петър Крумов пиеса „Песен и танц“. Програмата включва и изцяло обновен репертоар в различни жанрове. Солисти са Росица Бояджиева – флейта, Галя Дурмушлийска – народна певица, Галина Великова – сопран, Атанас Атанасов – тенор, Атанас Атанасов – алт саксофон, Красимир Костадинов – тенор саксофон, Борислав Капитанов – вокал, Атанас Капитанов – китара. Партньори на сцената ще бъдат хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева, Мажоретен състав с ръководител Ваня Колева и Духов оркестър с ръководител Борислав Капитанов при СУ „Св. Климент Охридски“.

Духовият оркестър на град Добрич е сформиран от духачите-симфоници през август 1963 г. и е наследник на оркестъра на 46-ти артилерийски полк и Градския духов оркестър, съществувал дори по времето на румънската окупация. Първи диригент е Иван Стоянов. Той ръководи колектива до 1993 г. Негов продължител до днес е Стоян Монов. Ежегодно съставът има над 100 участия – концерти на открито и в зала, образователни лектории, благотворителни вечери, патриотични чествания и т.н. Солисти са били професорите Сава Димитров, Петко Радев, Марин Вълчанов, Николай Тонев, Петър Кърпаров. Първи изпълнения на свои творби са поверявани на Оркестъра от Петър Крумов, Милчо Василев, Николай Братанов, Христо Тонев, Игнат Корнел – Румъния, Бошко Треневски – Македония. Оркестърът е канен многократно на престижни фестивали в чужбина – Чехия, Германия, Холандия, Полша, Турция, Украйна, Русия, Румъния, Унгария. На първия преглед на професионалните духови оркестри е завоювано челното място. Носител е на орден „Кирил и Методий“ – първа степен. Отличен е за най-добро изпълнение на хоро от Дико Илиев в Ботевград. През 2003 г. СБМТД удостоява състава с престижната „Златна лира“. През трудните години на прехода Стоян Монов успя да консолидира състава, да го запази и развие така, че днес добричлии да се гордеят със своя Духов оркестър. Под неговата палка са прозвучали много първи изпълнения на български и балкански композитори, солирали са големите инструменталисти Петко Радев, Атанас Колев, Марин Вълчанов, Петьо Бобев, Анатоли Вапиров, печелени са призови места на фестивали у нас и в чужбина, оживявали са за публиката стотици партитури.

Стоян Монов е роден на 12.04.1959 г. в Добрич. Завършва СМУ „Добри Христов“, Варна. Учи в Българска Държавна Консерватория, София в класа по кларинет на проф. Сава Димитров. Работи 5 години във Варненска филхармония като артист-оркестрант. Завръща се в родния си град като концертмайстор на Общинския духов оркестър. Едновременно с това концертира с БКО и води клас по кларинет в ДМШ, а по-късно и в музикалните паралелки на СУ „Св. Кл. Охридски“. От 1993 г. е главен диригент на Духов оркестър - Добрич. Носител е на „Сребърна“ и „Златна лира“ на СБМТД.

Концертът ще се състои на 11 април в Концертна зала „Добрич“ (органовата), от 18.30 часа.