Обявиха финалистите от Добрич, които ще получат стипендия за космическия лагер в Турция

Две пълни стипендии за участие в международния космически лагер „Space Camp Turkey“ ще получат Димитър Минков и Симона Йорданова.

Обявиха финалистите от Добрич, които ще получат стипендия за космическия лагер в Турция

Решението е взето след оценка на експертно жури, разгледало всички кандидатури от град Добрич.


Двете стипендии ще бъдат предоставени от Община Добрич и Центъра за творческо обучение. Конкурсът е проведен в рамките на новосформираното им сътрудничество в областта на образованието, паралелно от националния конкурс за Център за творческо обучение, чиито резултати бяха обявени в началото на тази седмица на фейсбук страницата на Центъра.

Организират информационна среща във връзка с обявения конкурс за участие в международен космически лагер Space Camp Turkey

Две стипендии по 1250 долара ще получат ученици за участие в космически лагер в Измир, Турция

Стипендията покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата, без допълнителни дневни пари, и е в размер на 1 250 долара. Всички останали участници в конкурса на Община Добрич са класирани за „Space Camp Turkey“ и могат да участват след заплащане на съответната такса. По азбучен ред това са - Александър Леков, Алекс Божилов, Богдан Станев, Виктория Господинова, Витомир Панайотов, Виктор Петров , Габриела Митева, Гилгамеш Алджабари , Елица Рачева , Ивет Първанова , Йоана Иванова , Йоана Вълчева, Йоана Димитрова, Кристина Чанова, Лидия Лазарова, Максим Панайотов, Мариета Станева, Петя Катранджиева, Петър Трифонов, Полина Николаева, Стела Илиева, Светослав Близнаков и Халил Изет.

Всички кандидати трябва да потвърдят участие в рамките на две седмици. При липса на потвърждение пълните стипендии ще се присъдят на следващите в списъка по точки кандидати.

Припомняме, че „Space Camp Turkey“ e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция. Лятната програма развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.

Координатор на програмата „Space Camp Turkey“ за България е Центърът за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния лагер вече 14 години.