Министър Вълчев: Търсим инструменти да провокираме интереса на децата към математиката и природните науки

Засега не предвиждаме промяна в Закона за предучилищното и училищното образование.

Министър Вълчев: Търсим инструменти да провокираме интереса на децата към математиката и природните науки

Това съобщи в Добрич министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод искането на Асоциацията на индустриалния капитал за въвеждане на задължителна матура по математика. „Това не означава, че не се вслушваме в тяхното предложение”, заяви той. По думите му ще се търсят други инструменти, с които да се провокира в по-голяма степен интересът за учене на децата в областта на математиката и природните науки.

„Факт е, че имаме най-голям недостиг точно в тези специалности в системата на професионалното и висшето образование, които изискват задълбочено изучаване на математика и природни науки”, каза министърът. Красимир Вълчев посочи, че там е най-големият отлив през последните години и най-трудно се провокира интереса на децата за учене в тези области. По думите му, рейтингова система на завършилите висше образование показва, че най-високи възнаграждения и най-добра реализация имат специалностите и професионалните направления, които изискват задълбочено изучаване на математика и природни науки. Те не само че имали най-висок ръст през последните години, но се очаквало  такъв и през следващите. Министърът на образованието и науката посочи, че това са професионалните направления, свързани с математика, информационни науки, информатика, компютърни системи, инженерно-технически и медицинските професионални направления.

Във връзка с желанието за максимално провокиране интереса на децата към учене на математика и природни науки тази година със Закона за държавния бюджет са предоставени 25 милиона на училищата за организиране на дейности по интереси, каза Красимир Вълчев. Той посочи, че според правилата поне 40 процента от дейностите във всяко едно училище трябва да са в областта на STEM-а – математика, техника и природни науки. „Сега като обобщихме данните видяхме, че 60 процента от дейностите са организирани в тези области”, сподели министърът.

Според Красимир Вълчев положителен резултат е и, че тази година има най-голям ръст на учениците, избрали матурата по математика. Те все още били с нисък брой, но било факт, че има повишаване на интереса към математиката и природните науки в сравнение с предходните години.