За 5.5 милиона лева е обновена пречиствателната станция в Тервел

Приключи верифицирането на окончателното плащане по проекта за реконструкция на пречиствателната станция в Тервел, съобщават от Общината.

За 5.5 милиона лева е обновена пречиствателната станция в Тервел

Управляващият орган на оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ верифицира 100 процента извършените разходи.
Реконструкцията на пречиствателната станция премина през събаряне на всички стари постройки на неработещото съоръжение и изграждане на напълно нови басейни, сгради и автоматика. Целта на проекта - Тервел да има 100 процента покритие с канализация и пречистване на отпадни води, вече е изпълнена.


Договорът за финансиране на проекта е подписан през юли 2016 година, припомнят от Общината. Стойността му е 5 500 000 лв. с ДДС. Реализацията стана на две фази. През периода 2007-2013 година е изпълнена линейната инфраструктура (канализация, водопровод), а от 2014 до 2020 година е завършена пречиствателната станция. Дейностите не бяха извършени срок и на изпълнителя е наложена неустойка в размер на 470 000 лева, която е платена.

Новата пречиствателна станция премина успешно през 12 месечния период на установяване на дефекти, който приключи през март. Показателите на пречистената вода са много добри. 

Сега съоръжението се стопанисва от Община Тервел. Предстои да се премине през процедура, която цели предаването на управлението на пречиствателната станция на оператор – ВиК, Добрич.