Фолклорен ансамбъл „Варна“ ще поздрави жителите на Тервел за празника на града

Календар с културните празници и прояви в община Тервел, посветени на пролетта:

Фолклорен ансамбъл „Варна“ ще поздрави жителите на Тервел за празника на града

Началото на пролетните празници и прояви в община Тервел ще бъде поставено на 18 април, когато ще се проведе Общинският лазарски празник. Това ще бъде неговото 14-то издание. Участници са лазарски групи от детските градини, читалищата и училищата в общината. Проявата е с начален час 14:30 часа в зрителната зала на читалището.



На 25 април от 18:00 часа, отново в залата на читалището, своята годишна продукция ще представи Вокална студия Тервел при ЦПЛР „Малкият принц“.

На 3 май Школата по изобразителни и приложни изкуства при ЦПЛР „Малкият принц“ ще открие своята годишна изложба.  Тази година младите таланти ще представят изделия от плъстена вълна. Произведенията ще бъдат експонирани във фоайето на втория етаж на общинска администрация.

Празничният 6 май - Ден на град Тервел ще започне в 9:00 часа с традиционните за повода Празнична литургия в Храм „Свети Георги“, с водосвет и курбан за здраве. Тази година общинският празник на фолклора ще има нов акцент. Самодейните колективи от всички читалища в общината ще представят традиционни храни, свързани с отбелязването на пролетните празници. Подарък за жителите и гостите на града ще бъде концертът на Фолклорен ансамбъл „Варна“. Двете фолклорни събития ще се проведат на площадното пространство около паметника на Кан Тервел и голямата открита сцена. При дъждовно време – в читалището.

Своята нова продукция Танцова формация „Каприз“ при ЦПЛР „Малкият принц“ ще ни представи на 9 май.

На 15 и 16 май от 10 часа двете гимназии в Тервел ще изпратят своите зрелостници от випуск 2019 г.

16 май от 17,30 часаЦърковният хор ни кани в Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“, за да ни представи новата си програма. 

На 18 май Музеят в Тервел за първи път ще се включи в инициативата „Нощ в музея“. Преди обед тервелчани ще се срещнат с дъщерята на Кирил Господинов и нейната нова книга, представяща великия актьор. Срещата ще се организира със съдействието и по идея на читалищната библиотека в Тервел.През целия ден ще има още различни образователни инициативи. За финал ще се проведе ретро ревю с абитуриентски и булчински облекла от миналия век.

На 24 май от 10,00 часа с празнично шествие ще отбележим Деня на българската просвета и култура.

На 28 май от 15,30 часа в сградата на музея своята изложба ще открие Школата по керамика при ЦПЛР „Малкият принц“.

На 29 май ДТ „Йордан Йовков“ гр. Добрич ще гостува на публиката с постановката „Преспанските камбани“ от Димитър Талев.

Очаква се на 30 май децата от предучилищните групи и учениците от начален етап да присъстват на образователен интерактивен спектакъл, който ще ги запознае с тайните на музикалните инструменти. Малчуганите ще имат възможност от зрители да влязат в ролята на музиканти и диригенти. Участник в събитието е Шуменската филхармония.

На същия ден, от 18:00 часа, отново на тервелска сцена, Шуменската филхармония ще партнира на Васил Петров и Милица Гладнишка в спектакъла „Бар на края на света“. 

Честта да закрие дните на културата ще има ДФТА „Калинка Вълчева“ при НЧ „Д. Дончев-Доктора-1893“. Концертът ще се проведе на 7 юни от 19,00 часа на откритата сцена на площада.

Община Тервел напомня на гражданите, че програмата е предварителна, възможни са промени в датите и часовете на проявите.