Отслужиха панихида в памет на осъдените от Народния съд и разстреляни добруджанци

Архиерейският наместник на Добричка духовна околия ставрофорен иконом Иван Дойчев отслужи панихида в храм „Свети Георги" в памет на осъдените от Народния съд и разстреляни на 08.03.1945 год. добруджанци.

Отслужиха панихида в памет на осъдените от Народния съд и разстреляни добруджанци

През периода от 21 февруари до 8 март през 1945 год. Добричкият Народният съд осъжда 86 души, от които 18 на смърт, а останалите на затвор и доживотни присъди. 



Организатор на панихида бе “Демократична България” - Добрич. 


Тези наши съграждани са били видни дейци и интелектуалци в Добрич. Тяхната липса до ден днешен прави живота ни труден и объркан. Тепърва имаме да възстановяваме тази висока култура и гражданско чувство, което липсва на народа ни, сподели Надежда Пампорова, председател на “Да, България” в Добрич, обединение "Демократична България".


Днес решихме да почетем тяхната памет, защото в града ни няма нито една улица, училище или забележителност, която да е именувана в тяхна памет. Затова почитаме паметта им, каза Милена Керанова, зам.-председател на “Демократи за силна България” в Добрич, обединение "Демократична България". 

Надежда Пампорова допълни, че в панихидата са споменали малък брой от имената на осъдени и разстреляни от Народния съд, защото трудно се намира списък с добруджанци, станали жертва на събитията през 1 945 год.