Картички на 101 години показва изложба за 8 март

Изложба с поздравителни пощенски картички „Послание за нея…“ организира Историческият музей в Тервел.

Картички на 101 години показва изложба за 8 март

Тя е посветена на Международния ден на жената – 8 март. В изложбата ще бъдат представени поздравителни осмомартенски картички от миналия век, които жители на община Тервел са предоставили от семейните си архиви. 



Най-старите картички – две на брой, са от 1918 година. Едната от тях е изпратена е от жител на Тервел, който обаче в текста разказва за светския живот в Шумен, сподели за Добрич онлайн уредникът в Историческия музей Юлия Дичева. На самата картичка са изобразени – на полуснимка-полурисунка, двама влюбени на коне. На другата картичка от 1918 година е нарисувана жена с лебед.

Получихме и много картички, които не са свързани с празника 8 март, сподели Юлия Дичева. Те също ще бъдат показани в изложбата. Около 20 са от румънския период, на някои от тях думите завършват на „ъ“. Една част са със снимки на румънски градове в Карпатите. 


Сред предоставените от тервелчани картички има и три, на които посланията към майките са придружени от снимки на децата им, разказа уредникът в музея Георги Желев. Има и няколко руски картички – от времето, когато бе модерно да се води кореспонденция с деца от Русия. 

Изложбата „Послание за нея…“ ще бъде открита в Историческия музей в Тервел на 8 март и може да бъде разгледана до края на месеца.