Стартира обучение по програмиране на деца от Добрич с Finch роботи

Регионална библиотека „Дора Габе“ се включва в ПРОЕКТ „GENERATION CODE”, подкрепен от Посолството на САЩ и Фондация „Глобални библиотеки – България“.

Стартира обучение по програмиране на деца от Добрич с Finch роботи

От 26 февруари 2019 г. в библиотеката стартира първото обучение по програмиране с използване на робота Finch, с ученици от четвърти клас на СУ „П.Р.Славейков”, и се провежда в рамките на грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмиране.
Десетте роботчета Финч, използвани в обучението, са предоставени на Регионална библиотека „Дора Габе“ от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“, и представляват нов тип роботи за компютърно моделиране и информатика, предназначени да подпомагат овладяването на различни езици за програмиране от детска аудитория.

В обучението се включват 10 възпитаници на СУ „П.Р.Славейков”, с обучител Димитър Георгиев, и ще продължи до 29 март 2019 г. Заниманията се провеждат два пъти в седмицата. Предвижда се курсът да завърши с решаването на задача в края на месец март, а най-добре представилите се ученици ще имат възможността да участват в пролетен лагер за напреднали по програмиране.

Чрез този проект децата ще направят първите си стъпки в програмирането по интересен и забавен начин. Заниманието с робота Финч може да помогне и мотивира учениците да се насочат към компютърните науки, и е възможност за бъдещо професионално развитие.

Директорът на библиотеката, Невяна Христова, подари на малките програмисти забавната книга Scratch - Програмиране за деца на Роузи Дикинс, в която ще открият пълен курс по програмиране на Scratch, който включва инструкции стъпка по стъпка от първите срещи със Scratch до създаването на работещ код и анимации; идеи за игри и интерактивни истории, които развиват креативността, логическото и алгоритмично мислене и др.

През последните три години Фондация „Глобални библиотеки – България“ в партньорство с Посолството на САЩ и обществените библиотеки в страната работи активно за популяризиране сред деца и ученици на забавното програмиране с робота Финч и да разширява техните интереси към STEM.

Инициативата отговаря и на стремежа на библиотеката да подпомага местната общност да развива своите дигитални умения извън формалното образование, да насърчава творчеството и креативността у подрастващите.