Канят фирми от Казахстан на изложението „Селското стопанство и всичко за него“

Фирми от Казахстан са поканени да вземат участие в изложението на „Добрички панаир“ АД „Селското стопанство и всичко за него“.

Канят фирми от Казахстан на изложението „Селското стопанство и всичко за него“

Това съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов след среща с посланика на Република Казахстан Н. Пр. Темиртай Избастин. На срещата присъстваха и изпълнителният директор на „Добрички панаир“ АД Звезделина Иванова и секретарят на Търговско-промишлената палата в Добрич Герман Германов. 


„Селското стопанство и всичко за него“ ще се проведе в края на юли, началото на август, ако проявяват интерес техни фирми могат да представят новости в земеделието, посочи Йорданов. 

Посещението на Н. Пр. Темиртай Избастин е във връзка с търговските и културни отношения между Добрич и областта и Казахстан, каза кметът. Той сподели, че целта на визитата е осъществяването на активно сътрудничество в обмена на търговски продукти, които можем да реализираме на техния пазар и обратно – те на нашия. Йордан Йорданов съобщи, че се е откроила една добричка фирма – „Никос“, която успешно вече години наред предлага оборудване за млечни продукти в азиатската държава. Предстои ни много активна работа в посока да развием пазара в Казахстан и съответно - колкото е възможно и ние да предоставим добри условия за потенциални инвеститори от Казахстан, каза още градоначалникът. Той посочи, че Добрич и Република Казахстан имат изградени взаимоотношения в културната сфера много преди днешната среща, визирайки участието на техни изпълнители в поп-рок конкурса „Сарандев“ през последните години.

Около 2 500 души наброява българската общност в Казахстан според статистика от 2009 година, съобщи Н. Пр. Темиртай Избастин. Той допълни, че през 2007 година са чествани 100 години от преселването на българите в тяхната държава. 

По отношение на туризма посланикът посочи, че повече казахстанци почиват по българското Черноморие през лятото. Н. Пр. Темиртай Избастин изрази надежда и българи да започнат да избират за почивката си Казахстан.