Най-уязвими от морбили са децата до една година и след 10-годишна възраст

Д-р Даниела Иванова – началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната здравна инспекция в Добрич, пред Добрич онлайн

Най-уязвими от морбили са децата до една година и след 10-годишна възраст

- Д-р Иванова, днес бе съобщено, че случаите на морбили в България са вече пет. Има ли регистрирани такива или съмнения за заболели в Добричка област?



- Морбили, съгласно Наредба №21 за регистрацията и съобщаването на заразните заболявания, подлежи за задължителна регистрация, съобщаване и отчет. Към настоящия момент в област Добрич няма съобщени случаи на прегледани пациенти с диагноза морбили от лечебните заведения. 

- Какво представлява заболяването морбили, как става заразяването? 

- Морбили е въздушно-капкова инфекция с много висок контагеозен индекс – 95 до 100 процента. Заболяването е с много висока възприемчивост, нарича се още болест на първата среща. Всеки, който се срещне с вируса на заболяването, ако не е имунизиран и не е преболедувал, се разболява от морбили. Болестта се предава по въздушно-капков път чрез слузните секрети от носа и от очите на заболял човек. Инкубационният период е от 9 до 11 дни, заболяването протича с катарални прояви – хрема, кихане, кашлица, зачервени конюнктиви и очи. След това се появява обрив по цялото тяло, който започва от лицето. Характерно за обрива е, че обхваща тялото от горе на долу, докато стигне до горни и долни крайници и кожата на тялото прилича на географски карта.

- До колкото зная, морбили протича много тежко и много често дава усложнения. 

- Да, протича тежко. Усложненията могат да бъдат от страна на дихателната система, най-често пневмония, и от страна на нервната система – енцефалити. 

- Какви са действията на Регионалната здравна инспекция в Добрич, имате ли някакви инструкции от страна на Министерството на здравеопазването? 

- Към настоящия момент нямаме конкретни инструкции, но правим обичайното – контролираме имунизационния обхват. Личните лекари при нас отчитат имунизациите съгласно изискванията на Наредбата на имунизациите в Република България. От нас получават разпределените от Министерство на здравеопазването био продукти, ние им ги предоставяме съгласно плановете и заявките, които подават в зависимост от подлежащите контингенти в пациентските им листи. И проследяваме обхвата с всички ваксини и конкретно с триваксината, в която е включена и противоморбилната ваксина.   

- Кога се поставя ваксина срещу морбили? До колкото зная има и реимунизация. 

- Съгласно нашия Имунизационен календар ваксината се поставя на 13-месечна възраст. Следващата втора доза се поставя на 12 години. По тази причина най-уязвими са децата до една година и следващата уязвима група са след 10-годишна възраст. 

- По принцип децата до 13-месечна възраст не са ли предпазени от морбили от антитела на майките си?

- Децата до 6-месечна възраст би следвало да са предпазени от антителата, предадени от майката. За това са уязвими до 13-месечната възраст. Зависи и от имунизационното състояние на майката.

- Кога бе регистриран последният случай на морбили в България преди тези от последните дни? 

- Миналата календарна година имаше пак регистрирани случаи в България. Тогава имахме също разпоредени инструкции, заповеди от Министерството на здравеопазването, отново предписания до личните лекари и лечебните заведения за издирване и обхващане на необхванатите с имунизации от пациентските им листи. 

- Нека да припомним каква беше ситуацията преди 10 години - през 2009-2010 година в Добричка област имаше обявена епидемия от морбили.

- Епидемията бе обявена през 2009-2010 година. За двете календарни години общо в област Добрич регистрирахме 777 заболели лица с диагноза морбили. Нямахме смъртни случаи. От тогава до момента – за 18-годишен период, няма регистрирани случаи на морбили в областта.

- Имате ли информация каква част от децата в Добричка област не са обхванати с ваксина срещу болестта?

- На 13-месечна възраст обхватът е около 86 процента, говорим за 2018 година. За 12-годишна възраст – около 80 процента. По-ниският обхват при 12-годишната възраст се обяснява и с това, че голяма част от децата имат извънредна втора доза през 2009 и 2010 година. Така че ако те не са обхванати като подлежащи през 2018-а, те в по-малка възраст имат поставена втората доза по време на извънредната имунизационна кампания през 2009-а, когато имаше имунизирани повече от 25 000 души в областта извънредно.

- Безплатна ли е ваксината срещу морбили?

- Ваксината е безплатна за всички деца в Република България съгласно Имунизационния календар на страната, съгласно Наредбата за имунизации и препоръчителна в по-големите възрастови групи, като няма горна възрастова граница за поставянето й.

- Д-р Иванова, какво бихте казали на родителите? Какво да направят в тази ситуация, в която в България вече има регистрирани случаи на морбили?

- Най-добрата защита от заболяването морбили е ваксинопрофилактиката. Призоваваме всички родители да проверят при личните лекари и документацията, която съхраняват в домовете си, дали децата им са редовно имунизирани против заболяването морбили. Ако не – незабавно да посетят личните ли лекари за поставяне на ваксината ако към настоящия момент децата са  абсолютно здрави и не боледуват от респираторни и други заболявания.