Децата са особено чувствителни към слънчев и топлинен удар

Задължително преди излизане на улицата поставяйте върху главата на детето платнена шапка. Ако то няма още 6 месеца, не го оставяйте под пряка слънчева светлина, а ако е над 6 месеца, използвайте крем против изгаряне с фактор на защита (SPF) не по-малко от 15 единици.

Децата са особено чувствителни към слънчев и топлинен удар

Защитният крем се нанася върху откритите части обикновено на всеки час и винаги след къпане (освен ако в упътването му не е посочено друго), дори в облачно време. От 10 до 15 часа, т.е. в най-горещото време на деня, не е препоръчително да се правят слънчеви бани, тъй като през този период активността на ултравиолетовите лъчи А и В е най-голяма.

Времето, което детето прекарва под открито слънце, не трябва да превишава 30 минути, като не е препоръчително това да става наведнъж, а с прекъсвания, през които детето да е на сянка.


Най-добре е то да е облечено с леки памучни дрехи. В горещината трябва да приема много течности.


Ако детето все пак е изгоряло, завийте го с хавлия, намокрена със студена вода, а след завръщането си у дома го натрийте с разтвор от вода и оцет в съотношение 1:1.

Как да разберем, че детето се е загряло повече, отколкото трябва?
Симптомите наподобяват признаците за начало на възпалително заболяване: то става вяло, отпуснато или прекалено възбудено, отмята глава назад или в двете посоки (обикновено такива са и признаците на главоболието), вдига висока температура.

При малките деца признаци за прекалено голямо затопляне са и внезапно покачване на температурата и психична възбуда.

Ако имате съмнение за топлинен или слънчев удар, веднага пренесете детето на прохладно и сенчесто място и потърсете консултация с лекар.