Волен осъди Слави за 45 бона

Слави Трифонов трябва да плати на лидера на "Атака" Волен Сидеров 45 000 лева, защото го нарекъл фашист и фюрер, а сценаристите му направили филмов колаж с кадри от митинги на "Атака" и на Хитлер.

Волен осъди Слави за 45 бона
Слави Трифонов трябва да плати на лидера на "Атака" Волен Сидеров 45 000 лева.

Това е постановил Софийски градски съд в края на юли. Присъдата е за клевета и две обиди, изречени от водещия към националиста в предаването му на 23 и 27 юни 2005 г. Това пише във вчерашния си брой вестник "Атака". Трифонов дължи и лихва, която се трупа от тези две дати до окончателното изплащане. Дългия ще плати и 479 лв. разноски по делото.

Една от клеветите, за които Слави е осъден, е твърдението, че Волен казал "циганите на сапун".

Друга обида, в която магистратите се убедили лично, гледайки шоуто на Дългия, е че нарекъл Сидеров "фашист" и "фюрер". Пред съда Трифонов обяснил, че това е "политическа метафора", но съдът не е приел този аргумент. За обида към шефа на националистите бил приет и филмов колаж с кадри от митинги на "Атака" и Хитлер.

"Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия, са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация. Квалификацията "фюрер" се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност", пише още в решението на съда.

Магистратите не са приели и тезата на защитата за свободата на словото с аргумента, че "свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не се вреди другиму - да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му".

Преди 2 години Волен Сидеров осъди и социолога Андрей Райчев, който също го нарекъл "фашист".

Няколко месеца по-рано депутатът спечели и дело срещу председателя на Националния защитен център “Справедливост“ Сезгин Мюмюн, който твърдеше, че ДПС е дало 1.6 милиона лева на "Атака".