Грижа за кожата: 5-те най-важни навика, за да е здрава

Начинът ви на живот често като че ли не ви оставя време да се погрижите за кожата си. Резултатът: тя вече не е онази мека бебешка кожа, с която сте родени. С възрастта постепенно изтънява и започва да се покрива с фини бръчки. Мастните жлези са по-малко активни, което прави кожата по-суха. Броят на кръвоносните съдове намалява и кожата става по-крехка, губи младежкия си свеж цвят и вид.

Грижа за кожата: 5-те най-важни навика, за да е здрава

Няколко лесни навика биха ви помогнали да поддържате кожата си здрава и свежа с годините:

1. Предпазвайте я от слънцето

Най-добрият начин да се погрижите за кожата си, е да я предпазвате от слънцето. Ултравиолетовите лъчи я повреждат, като причиняват появата на бръчки и петна, изсушават я, а могат да доведат и до по-сериозни проблеми като доброкачествени или злокачествени кожни тумори.

За по-цялостна защита, използвайте следните методи:
- Избягвайте излагането на слънце в часовете между 10:00 и 16:00 – тогава ултравиолетовите лъчи са най-интензивни.
- Носете подходящи дрехи, които да ви предпазват от слънчевите лъчи – блузи с дълъг ръкав и дълги панталони от подходящи материи, шапка с козирка.
- Използвайте слънцезащитни кремове – нанасяйте ги 20 минути преди да излезете на слънце и отново на всеки два часа, както и след обилно потене или след като сте били във водата.

2. Не пушете

Пушенето може да ускори процеса на стареене на кожата, като допринася за появата на бръчки. Цигарите стесняват кръвоносните съдове – това намялава притока на кръв и така лишава кожата от кислород и подхранващи вещества, като витамин А. Всички тези фактори влияят и върху еластичността й.
В допълнение, повтарящите се лицеви изражения при пушенето, като свиването на устните при всмукване и притварянето на очите, за да се предпазите от дима, може да доведе до появата на бръчки.

3. Почиствайте кожата си внимателно

Почистването е съществена част от грижите за кожата. Най-важното е да я третирате нежно.
- Използвайте топла вода и ограничете времето на престоя в банята

Горещата вода и дългото стоене под душа или във ваната, премахват мазнината от кожата. Затова ограничете къпането до 15 мин. и използвайте топла, вместо гореща вода.
- Избягвайте силни сапуни – те изсушават кожата. Вместо тях изберете мек сапун, обогатен с масла.
- Избягвайте дразнещи вещества. Ако кожата ви е чувствителна, избягвайте продукти, съдържащи парфюми или оцветители. Те могат да раздразнят кожата и да предизвикат алергична реакция.
- Почиствайте грима си внимателно. Използвайте мека гъбичка или памучен тампон, за да не нараните меката тъкан около очите.
- Подсушавайте кожата с леко потупване. След измиване веднага нанесете някакъв крем.

4. Подхранвайте кожата редовно

Така ще съумеете да поддържате естествения й воден баланс. Подхранващите средства съдействат за задържане на водата в кожата или я овлажняват допълнително.
Средствата, които трябва да използвате и честотата на приложение зависят от много фактори, като типа на кожата, възрастта и дали имате някакви специфично проблеми (като акне например). Добър начин да проверите дали имате нужда от подхранващо средство е да изчакате 20 минути след баня – ако чувствате кожата си опъната, трябва да я подхраните.

Прeз лятото изберете средство със слънцезащитен фактор най-малко 15, за да се предпазите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Ако имате чувствителна кожа, изберете продукт, който не съдържа тежки багрила, аромати или други добавки.
Ако кожата ви е много суха, може да използвате бебешко олио – нанасяйте го, докато кожата е още влажна. Олиото е по-трайно от другите продукти и предпазва от изпаряване на водата.
Ако кожата ви е мазна по-добре прескочете допълнителното подхранване.

5. Бръснете се внимателно

Бръсненето е разпространено евтино средство за премахване на нежеланото окосмяване. Но то може да раздразни кожата, особено ако тя е тънка, суха или много чувствителна.

За меко бръснене:
- Притиснете топла кърпа към кожата преди бръснене, за да омекотите космите или се бръснете след топла баня.
- Не бръснете на сухо – ползвайте специален крем за бръснене, лосион или гел, за да предпазите кожата.
- Използвайте чиста и остра самобръсначка. Ако използвате електрическа, внимавайте за степента, на която е пусната, за да не раздразните кожата.
- Бръснете по посока на растежа на косъма, не срещу него.
- Изплакнете с топла вода кожата след бръснене.
Ако тя все пак се възпали, поставете лосион, който не съдържа етилов или изопропилов спирт. Въпреки че спиртът и продуктите, които го съдържат, създават усещане за успокояване на кожата. Това е илюзия -алкохолът се изпарява бързо от кожата.