Предстоят заключителни прояви за честването на 1300-годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици

Последните две прояви от програмата на Община Тервел за честване на 1300-годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици при стените на Константинопол ще се състоят на 6 ноември, съобщават от кметството.

Предстоят заключителни прояви за честването на 1300-годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици

Планирани като повод да се почувства гордост от славната българска история в Деня на народните будители, те ще се проведат след ваканцията на учениците и учителите.



На 6 ноември в 14:30 часа в зала „Кан Тервел“ на Общинския музей ще започне тържествена програма за награждаване на отличените участници в общинския конкурс „Кесарят Тервел-познат и непознат“.Той има две направления – „Литературно творчество“ и „Изобразително и приложно изкуство“. Във всяко от направленията има възрастови категории – общо 9.

Наградите са парични – по 100 лева за класираните на първо място в съответната категория , 70 лв. за второ място и 50 лв. за първо. Оценени са общо 76 творби, сред които юбилеен училищен вестник, очерк, есета, стихове, пана от вълна, керамични пластики, рисунки.

В 17:30 часа в Зала „Кан Тервел“ ще бъдат посрещнати следващите гости – хората, дошли да гледат авторската среща на тема „Кан Тервел в научната и художествената литература“. Участници в събитието са историците проф. Георги Атанасов и проф. Казимир Попконстантинов и писателят Емил Димитров.

Проф. Георги Атанасов и проф. Казимир Попконстантинов са историци и археолози, с много познания и интереси, свързани с ранното средновековие – времето, в което е живял Кан Тервел. Понастоящем двамата учени са научни ръководители на археологическите проучвания, които се провеждат от общините Тервел и Крушари и РИМ Добрич – съответно на крепостите Палматис , Община Тервел, и Залдапа, Община Крушари.

Емил Димитров е автор на радващия се на голям читателски интерес роман „Кан Тервел - кошмарът на Халифата“. Произведението е документално-исторически роман. Авторът Емил Димитров е роден през 1954 г. в град Добрич. Има висше военно и юридическо образование. 

Модератор на авторската среща ще бъде преподавателят по история от гр.Тервел Стойка Жекова.