Педагози от детските градини и училища в Тервел повишиха квалификацията си

Обучение за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти от детските градини и училищата се проведе в община Тервел.

Педагози от детските градини и училища в Тервел повишиха квалификацията си

То бе на тема „Основни моменти в прилагането на Наредбата за приобщаващото образование“ и е включено в плана за дейността на сектор „Методическа дейност, оценка и насочване за допълнителна подкрепа за личностно развитие“ в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование /РЦПППО/ - Добрич.




Водещият Енеида Ненова представи основните аспекти при предоставянето на общата подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в детската градина и училище, ранното оценяване на децата за риск от възникване на обучителни затруднения, превенцията на обучителните затруднения и преминаването в допълнителна подкрепа, в случаите, когато това се налага. Особен акцент в обучението бе организацията и реализацията на допълнителната подкрепа, както и функциите на Екипа за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците със специални образователни потребности в детската градина и училище.

По предложение на заместник кмета на Община Тервел Дияна Илиева обучението се проведе в Конферентната зала на Историческия музей. Екипът от РЦПППО бе приятно изненадан от експозициите на наскоро възстановения музей.

„В залите „Археология“, „Кан Тервел“, „Етнография“ със сигурност всеки българин би се почувствал горд, а добруджанци трябва да знаят и посетят това място, съхранило историческата памет на древния ни род. Музеят разполага още с кабинет за работа с деца, интерактивни екрани, беседи с подходящи звукови ефекти, които го правят привлекателно място за деца и ученици“, сподели Ралица Янушева – психолог и координатор на сектор „Методическа дейност, оценка и насочване за допълнителна подкрепа за личностно развитие“ в РЦПППО.