С кръшни хора „на мегдана” – пред фонтана, добричлии изпратиха залязващото слънце (+ СНИМКИ)

Кръшни хора се извиха този следобед – след 16 часа, пред фонтана на площад „Демокрация” в Добрич. Така любителите на фолклора и българските народни танци от нашия град се включиха в инициативата „Неделно хоро на фонтана”, организирана от клуб "The Maze".

С кръшни хора „на мегдана” – пред фонтана, добричлии изпратиха залязващото слънце (+ СНИМКИ)

Стекоха се стотици, предимно млади хора, но и деца, които подскачаха край родителите си. Имаше и възрастни, дошли просто да се насладят на танцуващите.





Инициативата, която може да се нарече „Хора за хората”, е в цялата страна, сподели за Добрич онлайн Деян Николов от "The Maze". Идеята е във всеки град, във всяко населено място да се прави неделно хоро „на мегдана” преди залез слънце.

Кръшни хора вече се вият в почивния ден в София, Стара Загора, Варна и други места в България. „Мисля, че вече е наш ред да се включим в инициативата, защото в Добрич има интерес към фолклора. Още повече, че има цяла фолклорна област на нашия край. Надявам се хората да го одобрят като проект”, каза Николов.

Първоначално стартираме с една неделя, ще видим какъв е интересът. Тенденцията е да провеждаме инициативата всяка неделя по това време. И да се играят хора от всички фолклорни области на страната, допълни организаторът.

На днешното първо неделно хоро пред фонтана бяха поканени и добличлии, посещаващи клубовете за народни танци. Те и се откроиха, защото първи се престрашиха да заиграят. Но когато зазвучаха Право хоро, Еленино, „Бяла роза” на хорото се хванаха повечето от присъстващите.