Фалшификатори събират дарения от името на БЧК

Граждани от София са сигнализирали в централата на БЧК, че в столицата се продава благотворителна картичка в полза на деца, боледуващи от церебрална парализа, от името на Българския Червен кръст, Партньорската мрежа за благотворителност към БЧК, Обединената демократична коалиция - САЩ, Центъра за психически изследвания и Фондацията за деца с увреждания И АЗ МОГА .

Фалшификатори събират дарения от името на БЧК

От БЧК уведомяват медиите и обществеността в България, че в момента нямат фондонабирателна кампания в полза деца с церебрална парализа, както и партньорски връзки с останалите организации, изписани на картичката, и не е предоставял своето лого за подобна благотворителна акция.

 

До момента БЧК е установил контакти с представители на Фондация за деца с увреждания И АЗ МОГА и Центъра за психологически изследвания, които категорично заявиха, че също не набират по този начин средства за своите цели.

 

Вероятно разпространението на тази „благотворителна" картичка е дело на измамници или организирана група с престъпни намерения.

 

Днес БЧК ще сезира Софийската районна прокуратура и органите на МВР за незаконната продажба на тази картичка и ще предостави всички факти, с които разполага до момента.

 

От Българския червен кръст припомнят, че картички или талони с благотворителна цел от БЧК се разпространяват от оторизирани негови представители (доброволци) с придружаващ документ и пълномощно и то по време на регламентирани кампании, които задължително се обявяват чрез медиите и други канали на организацията.

 

БЧК се обръща към всички граждани за съдействие - да сигнализират на телефоните на пресцентъра за лица, разпространяващи фалшивата благотворителна картичка.