10 съвета за лятото

Лятото – колкото дълго го очакваме, толкова бързо преминава. Но и тези няколко месеца, характерни с високите си температури (понякога с резки спадове) са достатъчни, ако не сме внимателни, да ни нанесат сериозни вреди. А не е никак трудно да се наслаждаваме на приятните летни дни без негативни последствия за здравето.

10 съвета за лятото
Още от детството си знаем доста правила: да пазим главата и тялото си от прегряване, да носим слънчеви очила с висок фактор на защита срещу ултравиолетовите лъчи и при първите признаци на отпадналост заради силното слънце незабавно да се преместим на сянка... Но дали ги спазваме? Или допускаме заради лятното безгрижие да допускаме толкова глупави грешки заради което страда здравето ни...

1. Според специалистите, основна причина за почти всички здравословни проблеми през летния сезон е нарушението във водно-солевия баланс в организма. С това можем да се справим много лесно – като пием повече вода. През горещите дни организмът се нуждае от много течности, част от които се преобразуват в охлаждаща пот. Затова - изпивайте дневно не по-малко от 1,5 л течности - вода, сок, чай, супи. Газираните напитки и алкохолът са притивопоказни.

2. Наблюдавайте солевия баланс в тялото си. Може би изглежда сложно, но всъщност не е така. Ако удобните обувки изведнъж са ви станали тесни, ако пръстенът, който с лекота сте сваляли от пръста, днес се е впил в него, ако чорапите оставят следа по кожата ви, това свидетелства за наднормено количество сол. Бъдете внимателни и употребявайте храни, които спомагат за задържането на водата в организма: яжте по-малко солено и пушено, консумирайте повече плодове и зеленчуци, особено такива с високо водно съдържание - краставици, дини, пъпеши. Те притежават диуретичен ефект и са способни да регулират водно-солевия баланс в тялото.

3. Топлинният удар е най-опасната мини-катастрофа, която може да ви се случи през лятото. Глупаво е да си мислите, че това няма да да се случи точно на вас. Можете да пострадате, намирайки се в задръстване в центъра на града, по време на разходка или дори на работното място, ако дълго време сте били в топло и непроветрено помещение. При топлинен удар тялото губи способността си за самостоятелно охлаждане, рязко повишава температурата си до 39-40 градуса, кожата става суха и гореща, зачервява се, нарушава се сърдечната дейност. Появяват се признаци на разстройство на съзнанието, понякога се стига и до припадък. В тези случаи не може да става дума за никакво самолечение - спешно трябва да се извика бърза помощ!

4. Прегряването на тялото, което все още не води до топлинен удар, може да е не по-малко опасно, тъй като води до повишаване на кръвното и виене на свят, въпреки че температурата на тялото е в пределите на нормата. Добре е в горещите дни да забавим и намалим движенията си, често да се мием със студена вода. Местата на големите артерии (слепоочията, областта между ключиците, свивката на ръцете и зад коленете) могат дори да се масажират с парченце лед.

5. Забравете за фитнеса в непроветрени зали или за джогинга в парка в най-горещото време – това е твърде голямо натоварване за организма. Заменете заниманията в спортната зала с плуване, а бягането преместете в прохладните утренни часове.

6. Спазвайте правилата за къпане в морето, басейните и останалите водоеми. По-добре си вземете прохладен душ, вместо да влизате в морето или язовира в най-топлата част от деня. Не плувайте след обилно хранене - преработвайки храната, организмът има нужда, а после и отделя повече енергия. Последната не е нужна, защото прекаленото движение в горещините е противопоказано. Освен това енергията също е топлина. Ако отчетете повишената температура на околната среда и солената морска вода (солта, попадайки през порите на кожата нарушава водно-солевия баланс на организма), шансовете за топлинен удар рязко нарастват.

7. През лятото бъдете внимателни и с парфюмите, дезодорантите и кремовете за лице и тяло. Концентрацията на аромата в сгъстения летен въздух може да стане причина за появата на мигрена поради рязкото и продължително раздразнение на рецепторите на обонянието. Освен това някои козметични средства запушват порите на кожата, а организмът диша и чрез нея.

8. Не носете тъмни дрехи – те задържат повече топлина. Не ходете на пикник и с твърде ярки цветни дрехи – те привличат пчелите и осите.

9. Не провокирайте насекомите с храна, която носите за пикника, опаковайте добре всичко в кутии, избягвайте сладките и млечни продукти и напитки. Използвайте защитни кремове и лосиони, винаги носете със себе си шишенце с дезинфекционен разтвор, пазете главата и тялото си от кърлежи.

10. Бъдете много внимателни към храните – в топлото време те се развалят по-бързо. Според статистиката, натравянията през горещите дни нарастват няколко пъти. Снабдете се с хладилна чанта за екскурзиите извън града, но не забравяйте, че и тя гарантира качеството на продуктите не повече от два часа. Внимателно измивайте плодовете и зеленчуците преди да ги ядете. Не си купувайте храна, ако не сте сигурни в нейното качество.