Ароматерапията: 15 полезни рецепти

Според привържениците на ароматерапията тя спомага за постигането на душевна хармония, за отхвърлянето на негативните емоции и дори “изглажда” отрицателните страни на характера. Етеричните масла, съдържащи се в растенията, влияят благотворно на нервната система и така укрепват тялото и духа.

Ароматерапията: 15 полезни рецепти

Известни са няколкостотин ароматични масла, но в лечебната практика най-често се прилагат само около 20-30 от тях:

1. Срещу нощни кошмари
Ако ви преследват нощни кошмари, се нуждаете от аромата на мушкато, лайка или сандалово дърво. Тези масла се използват и за отпускащ масаж. Няколко капки от тях могат да се добавят и в ароматичните лампи.

2. Срещу страх
От тревогите преди изпит или пътуване ще ви избавят 2-3 капки масло от лавандула, босилек или мента. За същата цел може да се комбинират ароматите и на меда, розата и кедъра.

3. Срещу раздразнение

Успокояващо действие притежават маслата на мушкатото, розата, кедъра и маточината. Ако ги смесите с няколко капки масло от пачули или иланг-иланг, ще създадете интимна атмосфера.

4. Срещу депресия
Някои аромати могат да ви помогнат да си възвърнете увереността в себе си и да се справите с депресията, но те трябва да се вдишват редовно и доста продължително време. При депресия сами трябва да решите от кой аромат ще се възползвате – мушкато, жасмин, лавандула, маточина, роза, хилядолистник, теменужка, иланг-иланг, лимон или кедър.

5. Срещу нерешителност
Ако прекалено дългите размисли са изместили спокойствието ви, избавете се от своята нерешителност с маслата от евкалипт, кипарис и конски босилек. Ароматите на ригана и розмарин помагат за укрепване на характера.
За възстановяващ масаж можете да си приготвите следната смес: 15 капки масло от джинджифил, 2 капки масло от розмарин и 50 мл бадемово масло.

6. Срещу нервно и физическо изтощение
За разрешаването на този проблем не трябва да разчитате само на ароматерапията, но все пак миризмите на мента, камфор, розмарин и лимон ще ви помогнат да се отпуснете и да си починете.

 

Физическото изтощение се премахва и с ароматите на джинджифил, карамфил, мащерка, канела, босилек, розмарин и мускатово орехче.

 

За да възстановите силите си най-добре е да съчетаете ароматерапията с вана или масаж.

7. Срещу разсеяност
Ако се съсредоточавате трудно, добре е да използвате маслата на розмарин, босилек, лимон и мирта, които ще ви помогнат да си възвърнете добрата памет и ясните мисли.

8. Срещу апатия

При апатия помагат редовните вани, масажът и ароматизирането на помещенията с миризмите на джинджифил, мащерка и лимон. Ароматите на мушкатото, жасмина, розата и иланг-иланг ще ви спасят от равнодушието, свързано с неувереността в собствените сили.

9. Срещу умора
Най-доброто средство за премахване на умората е взимането на вана с добавени към водата капки масло от розмарин. Тази миризма стимулира нервната система и подобрява кръвообращението. Ако нямате подобна възможност, може бързо да възстановите силите си с ароматите на босилека, карамфила, иланг-иланг и майорана.

10. Срещу нервозност

Нервната система може да се укрепи с ароматите на валериана, бергамот, лайка, лавандула, градински чай и сандалово дърво. Тези аромати са достатъчно силни и свежи, за да създадат необходимата спокойна атмосфера.


Ако нервите ви са силно разклатени, можете да добавите във ваната няколко капки масло от валериана, бергамот, лайка, лавандула или сандалово дърво. Може да ги смесвате или използвате поотделно.

11. Срещу потиснатост
Ако ви липсва добро настроение и светът ви изглежда мрачен, капнете в ароматната лампа няколко капки масло от жасмин, лавандула или иланг-иланг. От продължителното униние ще ви спаси коктейлът от 8 капки масло от лавандула, 2 капки масло от жасмин и 4 капки иланг-иланг.

12. За самостоятелност
Да укрепите собственото си “аз” и да преодолеете психологическата си зависимост, липсата на воля и потиснатостта ще ви помогне ароматът на хвойната.


Увереността в себе си ще ви възвърнат ароматите на бергамот, жасмин, роза и сандалово дърво.

13. Срещу стрес
Натрупаният и непреодолян стрес отслабва имунната система. Да възстановим съпротивителните сили на организма ще помогнат лайката, градинския чай, розата и розмарина. За по-бързо действие вдишайте избрания аромат направо от флакона.

14. Срещу равнодушие
От равнодушието и безучастието ще се спасите с помощта на възбуждащите миризми на кимион, канела, лимон, грейпфрут и розмарин.

15. Срещу раздразнителност
Ароматите на кипариса, лавандулата, лимона, мандарината, градинския чай, мускатово орехче и иланг-иланг бързо премахват раздразнителността. Срещу нея са ефективни още маслото от стиракс (вид тропическо дърво) и сладката миризма на меда.