Фитнес и имунитет

В стремежа си да водим здравословен начин на живот, често се заемаме с фитнес, но вместо да укрепнем неочаквано започваме да боледуваме. Между фитнеса и имунитета съществуват доста сложни отношения.

Фитнес и имунитет

Неочакваните занимания с фитнес са силен стрес за целия организъм. За да се справи с новото натоварване на мускулите, той трябва да активизира повече от типичното хормоналната, нервната, двигателната, сърдечно-съдовата и другите системи.
Именно на такъв стадий става укрепването на имунитета. Тук привържениците на фитнеса трябва да “натиснат спирачките” и да се занимават с усвояването на различни видове натоварване без да си поставят някакви свръх задачи.

Следващият етап е само за професионалните спортисти и трениращите всеки ден. Натоварването в такива ситуации става твърде голямо, на сърцето често не му достига въздух, мускулите треперят и болят, но човекът продължава до преследва рекорда. Тялото е на прага на третият етап – появата на психологически и физически (мускулен) стрес.

Прекалено голямото натоварване вреди на целия организъм и съвсем не на последно място на имунната система, която чрез намиращите се в кръвта специални антитела (имуноглобулини) се бори с вирусите и бактериите. При спортистите в периода на високо интензивни натоварвания някои имуноглобулини просто изчезват и именно това е причината за честите настинки при претоварване. Много от привържениците на фитнеса, трениращи често и упорито, също подадат в рисковата група.

Ситуацията може да се промени. Първоначално трябва да коригирате поставените си цели, като ги направите по-реални, а след това да изучите своя начин на живот и да си изберете подходящата тренировъчна програма.

Двама души на една и съща възраст се нуждаят от различна фитнес програма. Един човек на 30 години работи 5 дни в седмицата, има семейни задължения, обядва всеки ден някъде “на крак” и хронично не си доспива, а друг работи 2 дни седмично за собствения си бизнес, спи по 8 часа в денонощието, ползва услугите на детегледачка. Тренировката, която спокойно ще издържи вторият, ще доведе първия до имунен срив.

Стресът на работното място или в семейството също може да доведе до това обичайното натоварване да се окаже непосилно за имунитета.

Значение има и екипировката – с неудобни маратонки и тениска, която не пропуска въздуха (т.е. не позволява на тялото да диша и през кожата), ще се уморите по-бързо и вместо да подобрите ще влошите и здравето и настроението си.

“На око” никой не може да определи нивото на своето здраве. Затова, ако сте избрали фитнеса, периодично трябва да правите тестове на велотренажора и пътеката за бягане, които ще покажат колко сте издръжливи и силни. От полза ще са и електрокардиограмата и анализа на кръвта.

Не трябва да се прекалява и със закаляването. Внезапното решение да посещавате сауна или да си вземате всеки ден студен душ няма да донесе полза на вашия имунитет. Подобна стъпка изисква подготовка. А и не забравяйте, че например продължителното обливане или пребиваване в ледена вода засилва натрупването на подкожни мазнини, от които повечето хора всъщност искат да се избавят. Обтриването със студена вода и късите въздушни бани обаче наистина могат да укрепят защитните сили на организма.

Наблюдавайте своето здравословно състояние. Спадовете в настроението, постоянната умора, главоболието, болките в мускулите, безсънието, неизвестно откъде появилият се херпес или ускореният пулс са признаци за това, че сте преминали разумната граница.

Не превръщайте недоспиването, недояждането, съмнителните хранителни добавки и свръх интензивните тренировки в смисъл на живота си. Ако искате с помощта на фитнеса да укрепите своя имунитет, съобразете се със следните правила:
• Занимавайте се с фитнес редовно. Ако не е така, по-добре недейте въобще да ходите в залата.
• Тренирайте не повече от 3-4 пъти в седмицата.
• Урокът по силова аеробика и бягане не трябва да продължава повече от 1,5 часа, а високо интензивните натоварвания не трябва да превишават 40 минути.
• Не се опитвайте да отслабнете твърде много – прекалено слабите хора, също както и твърде пълните хора, са с понижен имунитет.