Най-емблематичните си танци представиха млади танцьори от Тервел на фестивал в Чехия

В петдневен XXVIII-и Международен фолклорен фестивал в Шумперк, Чехия, участва от 15 до 20 август детският фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ в Тервел. Гостуващите състави бяха от България, Индия, Сърбия, Украйна, Словакия и Индонезия.

Най-емблематичните си танци представиха млади танцьори от Тервел на фестивал в Чехия

През втория ден на фестивала на малката сцена в града всички гостуващи групи представиха 30-минутна програма. ДФТА „Калинка Вълчева“ участва с най-емблематичните си танци: Варненски танц, Ръченица и Тракийска картина от спектакъла „Това е България“. Заедно с оркестърът, който изпълни  български ритми, тервелските танцьори предизвикаха много настроение и аплодисменти. 



През третия ден, на голямата сцена в града, изградена във вътрешен двор на имението на богат земеделец и носеща името на съпругата му Павлина, беше официалното приветствие от кмета на Шумперк и гала концертът с участието на всички гостуващи групи. Вечерта завърши със светлинно шоу. Всички състави представиха по 20-минутна програма. Организаторите направиха интересна благотворителна кампания. В 6 съда, надписани с името на съответната гостуваща група местното население гласува за състава, който им е харесал най много, пускайки банкноти в съответния съд. Средствата са за Дом за деца близо до Шумперк. 

През четвъртия ден в кметството представители на гостуващите състави,  както и кметовете на побратимените градове, бяха посрещнати от градоначалника на Шумперк. Празникът продължи с шествие по централната улица. Вечерта на голямата сцена беше истинско веселие - местното население и всички участници танцуваха заедно. Разбира се , ние направихме едно голямо българско хоро, на което всички танцуваха ръка за ръка, разказа главният художествен ръководител на ДФТА „Калинка Вълчева“ Нели Денева.

В петия ден на голямата сцена беше заключителната вечер на фестивала. Организаторите обявиха резултата от даренията и коя страна е събрала най много пари. „Това беше Украйна, но много изненадващо за нас организаторите дадоха награда на един ансамбъл, който за тях е бил най-впечатляващ и най-емоционален и това бяхме ние - ДФТА „Калинка Вълчева“, сподели Нели Денева. 


Децата от тервелския ансамбъл посетиха и една от най-красивите столици - Виена. С местен екскурзовод направиха панорамна обиколка на града, разгледаха двореца Белведере, имаха пешеходна разходка из Малкия Ринг, т. е. историческото ядро на Виена. 

Пътуването на ДФТА „Калинка Вълчева“ се осъществи с финансово подпомагане от конкурс по програма "Мобилност" на национален фонд „Култура“ и със средства от бюджета на Община Тервел.