Днес започва IV-ят международен форум „Българско наследство“ в Балчик

Четвъртият международен форум „Българско наследство“ в Балчик ще се проведе от днес до 26 август.

Днес започва IV-ят международен форум „Българско наследство“ в Балчик

Програмата включва автентичен фолклор, литература, занаяти и конференция на учени и краеведи, като акцентът е съхраненото на българското национално  наследство – език, традиции, култура. Дава се трибуна и на художници, които съхраняват и представят българското пред света. 



Събитието се организира от форум „Българско наследство“, партньори са Община Балчик, читалище „Паисий Хилендарски - 1870“, вестник „Балчишки телеграф“ и читалище „Васил Левски – 1959“. 

В рамките на форума днес от 18 часа в НЧ „Паисий Хилендарски - 1870“ ще се открие изложбата на бесарабския художник Виктор Христов. 

Утре от 9. 30 часа в Централното фоайе на Община Балчик жителите и гостите на Белия град могат да присъстват на откриване на изложба на Национален музей Шипка, посветен на 140 г. от Освобождението. От 10 часа в НЧ „Паисий Хилендарски - 1870“ историци ще разискват по темата „140 години от Освобождението“. Сред участниците са проф. Калчо Калчев, проф. Пламен Митев, проф. Пламен Павлов, доц. Ивайло Христов, Дора Чаушева, Фьодор Дуков (Ученическа научна секция - Одеса) и други. 

Отново утре от 16 часа в Туристически информационен център „Мелницата“ е откриването на съвместната фотоизложба с произведения на Асен Великов (България) и Александър Барон (Украйна). Половин час по-късно събитията в „Мелницата“ продължават с конференция, която по традиция се води от доц. Д-р Рацеева от Тараклийския български университет в Молдова. Темата е за „За етнологията на българите“. В конференцията ще участват д-р Иван Забунов (Молдова), Татяна Ковтун (Украйна), Димитър Боримечков (Тараклия), Анна Малешкова (Бесарабия) и др.

 С ключово Форумно шествие от 18 часа от ТИЦ „Мелницата“ до НЧ „Паисий Хилендарски“ продължава програмата, като от 18.30 часа е официалното откриване на форум „Българско наследство“ от кмета на Община Балчик Николай Ангелов и съпругата му д-р Румяна Малчева Ангелова. Следва и голям концерт за всички съмишленици и приятели на „Българско наследство“ от град Фокшан, Вранча, Румъния. 

На 25 август от 9 до 17 часа в НЧ „Паисий Хилендарски - 1870“ над 500 участници в четвъртото издание на форума ще се състезават във фолклорния конкурс. 

Закриването на събитието е с гала концерт на 26 август от 16 часа, като преди това от 10 в Заседателната зала на Община Балчик ще се състои литературна конференция и представяне на брой 3 на списание „Форум”. 

Снимка: БНР