От 1,70 до 3 лева на декар за застраховка на обработваеми площи в Добричко

Най-често се застраховат фермерите с над 10 хиляди декара земя.

От 1,70 до 3 лева на декар за застраховка на обработваеми площи в Добричко
От 1,70 до 3 лева на декар излиза застраховането на земеделските площи, съобщи Румен Георгиев, управител на застрахователна компания в Добрич. Въпреки това по-малко от една трета от обработваемите ниви в Добруджа са застраховани. Трудно е да се каже всъщност точно колко е броят на сключените застраховки от страна на  земеделските производители, защото подобна статистика не се води и в Комисията по финансов надзор, коментира още застрахователят. Официални данни за общия приход от земеделските застраховки и плащанията по тях няма никъде.

Влагането на средства в застраховането на земеделските култури дава сигурност и покриване на разходите по производството. Към сключването на застраховки посягат обаче само едрите производители. Опитът на застрахователните компании показва, че в Добричка област само фермерите с над 10 хиляди декара земя и тези, които са претърпели поражения от природни бедствия или пожари, прибягват до сключване на полици. За застраховане усилено започва да се говори в годините с големи природни катаклизми като суша, наводнения, градушки и др.

Трудно е да се наложи задължително застраховане на обработваемите площи и в условията на свободен пазар не трябва, коментира още Румен Георгиев. Съществуват възможности и механизми за увеличаване на застрахователната култура и на броя на застраховките. Един от вариантите е субсидирането на процеса по застраховане на земеделските ниви. Значително по-голям би бил ефектът от стимулирането и на доброволното застраховане.