До седмица ще бъде избран изпълнителят на реконструкцията на къщата-музей на Адриана Будевска

Надявам се до седмица да бъде избран изпълнителят на реконструкцията на къщата-музей „Адриана Будевска“, съобщи за Добрич онлайн директорът на Регионалния исторически музей Добри Добрев.

До седмица ще бъде избран изпълнителят на реконструкцията на къщата-музей на Адриана Будевска

За целта културната институция обяви обществена поръчка, офертите са отворени вчера. 



Припомняме, че през м. г. музеят спечели проект на стойност 64 000 лева пред Министерството на културата за реконструкцията на къщата-музей, която от десетилетия не е ремонтирана и се руши. Тя се намира на ул. „Васил Левски“ №56. Обявена е за исторически паметник на културата с категория „национално значение“ в Държавен вестник през далечната 1976 година. 


Обхватът на обществената поръчка включва изпълнение на строителни, ремонтни, монтажни и консервационно-ревставрационни дейности. Одобреният и съгласуван инвестиционен проект предвижда цялостна реконструкция /събаряне и изграждане наново, със стоманобетонен носещ скелет, тухлени стени, дървен гредоред и дървена покривна конструкция/ на сградата. Изграждането ще стане на база на наличните архивни данни, кадастрални и регулационни планове, фотоснимки и писмени документи.

Общата прогнозна стойност на поръчката е 53 333, 33 лева без ДДС. 

Къщата-музей е родната къща на голямата драматична артистка, един от създателите на българския театър Адриана Будевска. Тук тя прекарва детските си години до 1893 г. 

През декември ще бъдат отбелязани 140 години от рождението на Адриана Будевска, идеята е ремонтът на къщата-музей да приключи дотогава.