“Торбичките” под очите не са оток или признак за стареене

Разберете на какво точно се дължат, за да ги премахнете трайно.

“Торбичките” под очите не са оток или признак за стареене

Ако забелязвате, че по някакви причини имате “торбички” под очите, знайте, че те не са оток или признак за стареене. Често ги наричат мастни изсипвания - появяват се, когато кръглият мускул на окото загубва тонуса си и престава да задържа мастната тъкан, която заобикаля очите.

Какво може да се направи

1. Разберете точната причина за появата им
Най-често става дума за някакво заболяване. Диетите няма да помогнат - мастната тъкан не участва в обмяната на веществата и отслабването няма да ни спаси от “торбичките”. Необходимо е да се обърнем за помощ към специалист. Този безобиден естетически недостатък може да е сигнал например за проблеми с бъбреците или щитовидната жлеза. При наличието на подобна диагноза трябва да се излекува на първо място основното заболяване. Домашните рецепти имат право на съществуване, но те не дават особен ефект, затова се обърнете към опитен козметолог.

2. Изберете начин за интензивна грижа


“Торбичките” в повечето случаи са обусловени от наследствеността и затова за тяхното отстраняване трябва да се приложат по-радикални методи. Един от тях е мезотерапията. В областта на долния клепач се въвежда специален препарат, който способства за разграждането на мастната тъкан. Процедурата се извършва 5-7 пъти с интервал от една седмица. Често при това лечение под очите могат да се появят синини, които възникват при попадане на иглата в някой кръвоносен съд. На този етап ще се нуждаете от интензивни домашни грижи. Необходимо е да използвате средства (препоръчват се от лекуващия специалист), които премахват появилите се отоци. Освен това, всяка сутрин около очите трябва да се нанася тънък слой крем, който заздравява кожата.


Физиотерапията също помага. С помощта на апарат се прави специален триизмерен масаж. Всяко движение на неговата специална наставка осигурява стимулиране на тъканите в три направления. Подобрява се тонуса на кожата, извеждат се излишните течности, а микроциркулацията се засилва. В резултат на това клепачите стават по-светли и гладки. Ефектът се забелязва още след първата процедура, но максимален ефект може да се получи след 15-20 процедури, които се провеждат с интервал 3-5 дни.

3. Да помислим ли за операция


Понякога и най-ефективните процедури не са в състояние да помогнат и трябва да се замислим за блефаропластика – операция за корекция на клепачите.
Тази намеса се смята за относително елементарна. Използва се трансконюнктивния начин на достъп – чрез разрез с помощта на лазер. Операцията се извършва под упойка и не оставя никакви следи. Лицето се освежава и изглежда по-младо. Но най-важното е, че след подобна операция “торбичките” изчезват трайно.