Лесовъди от Тервел подпомогнаха растежа на 240 дка млади насаждения

Лесовъдите на държавно ловно стопанство „Тервел” подпомогнаха растежа на 240 дка млади насаждения с церови, акациеви и гледичиеви фиданки.

Лесовъди от Тервел подпомогнаха растежа на 240 дка млади насаждения

За да бъде разчистена плевелната растителност, която заглушава дръвчетата, още през април започна механизирано пръскане. То обхвана 91 дка в землището на с. Коларци, 50 дка – край с. Ангеларий, както и 56 дка – край с. Гуслар. За останалите 21 дка гори до с. Безмер и 22 дка до с. Кочмар пръскането бе извършено ръчно.



„Изпълнихме предприетите мерки, спазвайки изцяло Националния FSC стандарт. Североизточно държавно предприятие, част от което е и ДЛС „Тервел”, получи FSC сертификата за отговорно управление на горите още преди две години. Той е гаранция, че дейността ни е напълно съобразена с международно приетите принципи на работа в сектора. В съответствие със стандарта за забранените пестициди бяха определени и нормата, и метода на пръскане, а последвалите проверки на терен извършихме съвместно с инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване и защита на горите към СИДП”, обясни директорът на стопанството инж. Георги Ботев. По думите му предприетите мероприятия са подпомогнали растежа на 1, 2 и 3-годишни горски култури.

Инж. Ботев допълни, че до края на годината лесовъдските дейности за разчистване на издънките и храстовата растителност, които пречат да достигне светлина до дървесните видове, ще обхванат 400 дка с млади насаждения. За близо 700 дка гори се предвиждат ръчно плевене и окопаване, необходими за растежа на младите култури в землищата на селата Безмер, Гуслар, Жегларци, Кочмар и Коларци.