10 популярни заблуди, които ще ви попречат да отслабнете

Не позволявайте на никой да ви спре по пътя към отслабването и постигането на перфектното тегло.

10 популярни заблуди, които ще ви попречат да отслабнете

Предоверявайки се на популярните слухове за отслабването, човек може да се отклони от правилната посока и това да му коства напразни усилия и несполучливи опити да свали излишните килограми. По-долу са представени и опровергани 10-те най-разпространени заблуди относно отслабването.

Заблуда 1: „Силовите тренировки ще ме направят да изглеждам по-дебел/а”

Мускулите са по-плътни от мазнините и заемат по-малко място. Например две жени, които тежат еднакво, ще изглеждат по съвсем различен начин, ако едната от тях има по-голям процент на чиста мускулна маса. Мускулите правят човек да изглежда по-слаб, по-малък и по-стегнат, убедени са експертите. Те ускоряват метаболизма и предпазват от напълняване.

Силовите тренировки трябва да бъдат задължителна част от вашите спортни занимания. Само по този начин ще съумеете да горите калории интензивно през целия ден. Колкото по-големи тежести използвате, толкова по-големи резултати ще постигнете по пътя към отслабването. Изследователи от медицинския университет в Сейнт Луиз са стигнали до заключението, че тренировките с големи тежести увеличават метаболизма по време на сън с 8%. Това е достатъчно да отслабнете с повече от 2 килограма за година.

Заблуда 2: „Спортувам всеки ден и затова мога да ям, каквото си поискам”

Тъжната истина е, че дори и да тренирате сериозно, не бива да си позволявате да се храните безразборно, по колкото и каквото си поискате. Желанието да наградите усилията си след тренировка е нещо естествено - все пак сте избягали непосилните 5 километра и логично ви се полага парче пица или дори три? Не правете тази грешка, особено ако целта ви е отслабване.

Вместо това експертите препоръчват да се стремите да консумирате 250 калории по-малко и да горите 250 калории повече на ден. По този начин темпът на отслабване ще бъде близо половин килограм на седмица.

Заблуда 3: „Жените отслабват далеч по-трудно от мъжете”

Трябва да признаем, че в този слух има голяма доза истина. Тялото на мъжа е устроено така, че процентното съдържание на мускули е по-голямо от това при жените. Поради тази причина мъжкият метаболизъм работи с 5 до 10% по-бързо дори и в покой.

Освен това под въздействието на женските полови хормони тялото на жената складира повече подкожни мазнини и поради тази причина нежният пол по правило има по-голям процент мазнини в сравнение с мъжете.

Винаги може да направите нещо по този въпрос, но това ще ви коства доста работа и пот.

Заблуда 4: „Всички калории са еднакви и затова няма значение какво ям”

Новите проучвания показаха, че не всички калории са еднакви. Някои храни изискват повече усилия при обработката им в стомашно-чревния тракт и следователно горят повече калории по време на хранене. Само усърдното сдъвкване на трудно смилаеми храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и крехки меса може да увеличи горенето на калории с до 30%.

Японско проучване показва, че жените, които се хранят с по-трудно усвояеми храни, имат най-малка обиколка на талията. Фибрите и белтъчините в тези храни изискват толкова много усилия от страна на храносмилателната система, че тя не може да абсорбира част от калориите и така допринася за изпълняването на целта - да отслабнете.

Заблуда 5: „Яденето на мазнини ще ме направи мазен”

Обезмаслените продукти понякога съдържат повече калории от пълномаслените. Освен това според утвърдените норми на хранене човек трябва да приема 20-35% от калориите си чрез мазнини. Все пак от основно значение е видът на мазнините.

Мононенаситените мазнини, съдържащи се в растителните масла, имат благоприятен ефект както върху здравословното състояние на човек, така и върху неговата фигура. Особено богати на мононенаситени мазнини са ядките, маслините и авокадото. Публикуван в British Journal of Nutrition доклад показва, че тези храни помагат на човек да отслабне без да намалява калорийния прием за деня.

Заблуда 6: „Храненето в късните часове води до напълняване”

Елиминирането на среднощните закуски е популярна стратегия за отслабване, включена в повечето диети. Истинността на това твърдение се дискутира от години и все още не е напълно ясно дали похапването в късните часове е толкова вредно за талията.

Диетолозите изтъкват, че от основно значение е количеството калории, които приемате за денонощие, а не кога се храните. Все пак хората, които се хранят през нощта, често консумират повече калории от необходимото, и те се трансформират в мазнини. Също така хората, които обичат да похапват в късните часове, се събуждат обикновено без апетит и пропускат закуската - най-важното хранене за деня.

За да избегнете среднощните посещения на кухнята, яжте вечерята си час по-късно от обичайното, предлага Марджори Нолан - говорител на Американската диетична асоциация.

Заблуда 7: „Пиенето на тонове вода ще ме направи по-слаб”

Въпреки че пиенето на вода може да ви помогне за отслабването, тя няма автоматично да свали излишните килограми, ако не промените начина си на хранене. Проучване на университета в Северна Каролина е заключило, че хората, които пият често вода, консумират близо 200 калории по-малко на ден в сравнение с хората, които пият само кафе, чай или безалкохолни напитки.

Пиенето на ледено студена вода може да има още по-добър ефект върху фигурата. Немски изследователи са открили, че консумацията на 6 чаши студена вода на ден увеличава дневния енергоразход на тялото с 50 калории.

Заблуда 8: „Вегетарианството е ключът към отслабването”

Ограничаването на консумацията на животински продукти може в действителност да повлияе благоприятно на здравето, но, ако не спазвате правилен режим на хранене, лесно може и да напълнеете.

Еднообразното хранене и преяждането с еднотипна храна ще ви изиграят лоша шега, макар и да сте вегетарианци.

Експертите препоръчват на отслабващите, захванали се тепърва с вегетарианството:

- на първо време да заменят всички месни продукти с бобови растения, които са качествен, здравословен и евтин източник на белтъчини;

- да се стремят към разнообразно хранене;

- задължително да включат зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни в диетата си.


Заблуда 9: „Диетичните напитки и храни са сигурен начин за отслабване”

Диетичните безалкохолни напитки могат да увеличат сериозно шанса ви да развиете метаболитен синдром - състояние, което се свързва с повишен риск от диабет и сърдечносъдови заболявания. Според представително проучване на университета в Минесота хората, които консумират една диетична напитка на ден, имат 34% по-висок риск за развитие на синдрома в сравнение с останалите.

Много хора в желанието си да отслабват, се опитват да намалят консумацията на захарни напитки като приемат вместо тях диетични, а това може да има отрицателен ефект, обясняват специалистите.

Заблуда 10: „Напълняването е неизбежно след 40 годишна възраст“

Въпреки че с възрастта метаболизмът постепенно се забавя, напълно възможно е човек да поддържа добра форма и след 40 годишна възраст. За целта обаче трябва да подобрите хранителните си навици и да вмъкнете в забързаното си ежедневие редовни физически натоварвания:

Спортувайте поне 4 часа в седмицата: Това количество спорт е помогнало на близо 44 000 жени от 40 до 60 годишна възраст да отслабнат в 10-годишно проучване на Американското раково общество.

10 минутни кардио тренировки на ден: 10 минути е пределният минимум, който трябва да отделите за по-енергични спортни занимания като джогинг, колоездене и др.

Тренировки с тежести: Две или три посещения на фитнес залата седмично ще ви осигурят бърз метаболизъм, ще ви предпазят от загубата на мускулна маса и ще помогнат да поддържате перфектното тегло.