До края на месеца здравноосигурените могат да сменят личния си лекар

От началото на месеца до 30 юни здравноосигурените жители на област Добрич имат възможността да си сменят личния лекар, напомнят от Районната здравно-осигурителна каса.

До края на месеца здравноосигурените могат да сменят личния си лекар

Желаещият да направи постоянен избор, представя на новоизбрания общопрактикуващ лекар /ОПЛ/ здравноосигурителна книжка, в която новоизбраният ОПЛ вписва трите си имена и датата на избора; третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ, в случай че няма здравноосигурителна книжка и попълнена регистрационна форма за постоянен избор. 



Лицата, временно пребиваващи за срок от един до пет месеца извън здравния район, в който са осъществили постоянен избор, могат да направят временен избор с регистрационна форма за временен избор. При изтичане на срока му на здравноосигуреното лице извън здравния район, в който са осъществили постоянен избор, се възстановява автоматично последният му постоянен избор на ОПЛ.

В случаите, когато здравноосигуреното лице направи нов избор на общопрактикуващ лекар, предоставя на новоизбрания ОПЛ извлечение от медицинската документация (в т. ч. и за проведените имунизации). Извлечение с копия от необходимата медицинска документация се предоставя на пациента при поискване от него от предишния ОПЛ. Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на лицата от датата, на която е осъществен изборът, като здравноосигуреното лице се включва в пациентската му листа от тази дата.