10 пъти ДА за кафето

Въпреки че мнозина се опитват да придадат негативен облик на една от най-любимите напитки на съвременния човек, славата на кафето си остава все така положителна.
Вижте поредните 10 доказателства за това, че кафето изобилства от полезни вещества и кажете „да” на ароматната чаша кафе рано сутрин.

10 пъти ДА за кафето
Като за начало, трябва да се посочи фактът, че няколко чашки кафе на ден повишават настроението, като в същото време спомагат и за подобряване на общото здравословно състояние. Особена роля за това свойство на кафето играе допаминът, който обаче е отговорен и за пристрастяването към напитката.

Следващото полезно свойство учени са извели след близо 30 години изследвания. Наблюденията през този период са показали, че при хората, които не пият кафе, рискът от болестта на Паркинсон е в пъти по-голям.

Не бива да забравяме и антиоксидантите, които се съдържат в големи дози в любимия продукт.

Кафето в голяма степен намалява риска от развитието на диабет от тип 2 (трябва да се има предвид обаче, че страдащите от диабет по-трудно контролират стойностите на кръвната си захар, ако редовно консумират кафе).

Кафето е и болкоуспокояващо – след изтощителна тренировка то отпуска мускулите и намалява болката.

В същото време, кафето погрешно е смятано за враг на здравото сърце. Нови изследвания показват, че няколко чашки от него на ден намаляват уязвимостта на човек към различни сърдечни заболявания.

Стимулиращият ефект на кафето се отразява изключително ползотворно и на краткосрочната памет, защото прави човек по-схватлив и му помага да запомня по-лесно.

Неочаквано звучи и твърдението, че кафето оказва положителен ефект на зъбите. Става дума за това, че когато пиете напитката без захар и мляко, тя убива бактериите, причинители на различни проблеми в устната кухина.

И накрая, но не и по важност, чашата кафе е идеален повод да се съберете с приятна компания, а какво е по-добро за здравето от доброто настроение.