Представят книгата „101 мита от българската история“

Премиера на книгата „101 мита от българската история“ на Веселин Игнатов ще се състои утре от 17.30 часа в дом-паметник „Йордан Йовков“.

Представят книгата „101 мита от българската история“

Организатори на представянето са Община Добрич, Регионалният исторически музей, местното Сдружение на писателите в Добрич и издателство "Милениум".




"...В народната памет от десетилетия битуват многобройни устойчиви митове по отношение на българската история. Част от тях са насаждани пропагандно, други са разкрасявани от разнопосочните интерпретации в масовото съзнание, трети са моделирани от несигурната изворна база или от нечие "авторитетно" преиначаване. В тази книга са представени точно 101 такива подминавани или недооценявани от историографите факти, с помощта на които се хвърля нова светлина върху част от най-дискусионните мигове в нашето Средновековие и Възраждане...", споделя авторът. 

Веселин Игнатов е роден на 17 октомври 1957 г. в Добрич. Завършил е ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност българска филология. Учител с първа квалификационна степен. Удостоен е с почетното отличие за педагози "Неофит Рилски" от МОН /2002/. Автор е на 127 публикации - научни изследвания, литературно-критически разработки, публицистични и белетристични текстове, както и на книгите: "За вяра и независимост"/1989/, "Библията, фолклорът и митът в Йовковите "Старопланински легенди"/1997/, "Вампирясани дни"/1998/,  "Класическите български романи"/2000/, "Класическите български повести"/2002/,"Митове по българската история". Носител е на първа награда от национален конкурс "Йордан Йовков" за съвременен разказ /1998/.