Временна забрана за лов на гургулица в България

Обсъжда се временен мораториум за лова на гургулица в Европа.

Временна забрана за лов на гургулица в България

Очаква се на извънредно заседание на експертна група на ЕС за „Директивите за птиците и местообитанията“ (NADEG) предложението да бъде обсъдено и да важи за европейските държави, където до момента е позволен ловът– Австрия, България, Гърция, Италия, Испания, Кипър, Малта, Португалия, Румъния и Франция. Официално заявената причина за евентуалния мораториум е необходимостта от адаптивно управление на запасите.



 Временната забрана за лов на гургулица е научно необосновано действие, смятат от Националния ловно-рибарски съюз (НЛРС). Мораториумът няма да повлияе положително върху популацията на вида, която намалява в резултат на неправилните земеделски практики. В България не са констатирани негативни последствия върху запасите на гургулицата, като в последните години дори се отбелязва траен ръст, посочват от там.“Провеждаме интензивни разговори с Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, храните и горите, за да изразят пред Европейската комисия позиция против въвеждането на такава забрана“, заяви председателят Васил Василев.

Ловната общност е основна заинтересована страна по отношение на прилагането на мерките, описани в Плана за управление за гургулицата и местообитанията й. „Очакваме да осъществим много от действията, заложени в плана, които ще допринесат за подобряване на статуса на вида след като рамката бъде приета“, каза още Василев.