15 000 лева ще отдели Община Добрич през 2018 година за двойки с репродуктивни проблеми

15 000 лева ще бъдат осигурени от бюджета на Община Добрич през 2018 година за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

15 000 лева ще отдели Община Добрич през 2018 година за двойки с репродуктивни проблеми

Това става ясно от Проект на Правилник за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, с постоянен и/ или настоящ  адрес  на територията на община град Добрич. От 23 април до 25 май се приемат предложения и становища относно Проекта. Те могат да бъдат подавани на e-mail: dobrich@dobrich.bg




Основната причина за приемане на нормативния документ е задълбочаващата се тенденция към отрицателен естествен прираст в Община Добрич и нарастващият брой на хората с репродуктивни проблеми, които очертават необходимостта от набелязване на мерки за стимулиране на демографското развитие, посочват от кметството.

Средствата, които ще бъдат отпускани на семейства и двойки, живеещи на семейни начала за финансово подпомагане, са в размер до 3 000 лв. на двойка заявител, в рамките на една календарна година. 

В Правилника ясно са изброени критериите, на които кандидатите следва да отговарят, за да получат финансово подпомагане. Те трябва да са български граждани, притежаващи постоянен и/ или настоящ адрес на територията на  Община град Добрич през последните три години, като на това условие следва да отговаря поне единият от кандидатите. Трабва да нямат задължения към Община град Добрич, необходимо е да са с непрекъснати здравно-осигурителни права. Други изисквания са да са пълнолетни, да са завършили средно образование, да не са осъждани за престъпления от общ характер, да не са поставени под запрещение, да не се водят на отчет в регистрите на ЦПЗ „Д-р П. Станчев”. Кандидатите трябва да са семейства или двойки, живеещи на семейни начала и да не са роднини по права линия и по съребрена линия до четвърта степен.

В документа конкретно са описани индикациите, на базата на които ще се финансира лечението на безплодие с методите на асистирана репродукция. Изброени са подлежащите на финансиране медицински дейности, както и тези, за които няма да се извършва финансиране.

Правилникът предвижда средствата за финансово подпомагане на медицински дейности за лечение на безплодие да се гласуват всяка календарна година с бюджета на Община град Добрич, по предложение на кмета, като неизползваните средства в рамките на календарната година остават като преходен остатък.

Документът предвижда заявленията за финансово подпомагане за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми да се разглеждат от Комисия, сформирана със заповед на кмета. Председател ще бъде зам.-кметът по хуманитарни дейности, в състава й ще бъдат включени председателите на три Постоянни комисии към Общинския съвет - „Здравеопазване, социални дейности и демографска политика”, „Бюджет, финанси и данъчна политика” и „Законност, обществен ред и контрол”, двама служители на администрацията и  лекар специалист по „акушерство и гинекология”, по възможност с допълнителна квалификация в областта на асистираната репродукция.