Млади изпълнители на народни песни и кавал ще мерят сили за 23-ти път в конкурса „Иван Георгиев“

Започна приемането на заявки за ХХІІІ национален конкурс за млади изпълнители на добруджански народни песни и кавал „Иван Георгиев“, съобщават от Община Генерал Тошево.

Млади изпълнители на народни песни и кавал ще мерят сили за 23-ти път в конкурса „Иван Георгиев“

Той ще се проведе на 13 май в село Дъбовик. Конкурсът е в памет на големия изпълнител на добруджански фолклор Иван Георгиев. Организатори са Община Генерал Тошево и народно читалище „Дора Габе 1940” в Дъбовик 



Целите на конкурса са съхраняване и популяризиране на добруджанския фолклор и поощряване изявите и таланта на най-добрите млади изпълнители на народни песни и кавал. 

Право на участие имат всички желаещи на възраст от 7 до 25 години, които се разделят на няколко категории: любители /читалища, клубове, детски музикални школи и др./; средни училища и такива с разширено изучаване на фолклорни изкуства; професионални музикални училища / НУФИ, НУИ, НМУ/. Изпълненията на певците и музикантите се оценяват от жури, в чийто състав влизат изтъкнати специалисти и музикални дейци. Журито самостоятелно определя критериите за оценка на изпълненията и разпределянето на паричния награден фонд. Изпълнителите се класират по възрастови групи и категории. Всички участници се награждават с грамота за участие. Във всяка група се присъждат І, ІІ и ІІІ награди и поощрения. Голямата Приз-награда на конкурса се присъжда  за най-добро изпълнение на песен от репертоара на Иван Георгиев.

Писмени заявки за участие в конкурса се приемат в срок до 7 май.